Rutinjobbet blev deras död

Det var ett rutinjobb som inte skulle kunna gå fel.Ändå drunknade de två äldre männen i en störtflod av tjära utanför SSAB:s koksverk. – Det är bedrövligt. Det är djup förstämning, säger en skakad Per Bondemark, nytillträdd platschef.

"Bedrövligt". Nytillträdde palstchefen Per Bondesson träffade under torsdagen flera anställda på SSAB. Han beskrev stämningen som dämpad.

"Bedrövligt". Nytillträdde palstchefen Per Bondesson träffade under torsdagen flera anställda på SSAB. Han beskrev stämningen som dämpad.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2013-10-17 21:01

Det var vid lunchtid på torsdagen som en SSAB-tekniker passerade en av de tre cisterner där de företaget förvarar stenkolstjära, en spillprodukt från det intilliggande koksverket. Han märkte då att den fyra meter höga invallning som gjort i anslutning till en av cisterner svämmades över av tjära. Han noterade också att en sladd löpte ner i den svarta massan. Och att en stege stack upp.

Det var då han slog larm.

Tömde ut tjäran

När SSAB:s egen räddningstjänst själva tömde ut tjäran i en ny invallning hittades de båda männen, omkomna.

Stämningen under den presskonferens som hölls under torsdagskvällen var tryckt och dämpad.

– Det är extremt ledsamt det här. Vi har sorg här idag och alla inblandade är djupt bedrövade, säger Melker Jernberg, affärsområdeschef SSAB EMEA.

– På en sån här arbetsplats finns det många miljöer som är riskfyllda och det gör att det finns rigorösa säkerhetsbestämmelser för alla våra arbeten. Och det gäller alla våra anställda och alla våra inhyrda firmor som gör arbeten på vårt område.

Förundersökning

Trots detta inträffade olyckan och polisen inledde på torsdagen en förundersökning med rubriceringen vållande till annans död genom arbetsplatsolycka.

– Vi har haft våra tekniker på plats, dels för att identifiera kropparna och dels för att säkerställa händelseförloppet hur olyckan kan ha gått till väga, säger Kent Isaksson, polisinspektör.

De två omkomna männen utförde en besiktning av cisternen, som rymmer 6 000 kubikmeter tjära, och de arbetade åt entreprenörsfirman Infjärdens värme AB. I planen för att tömma cisternen, ett arbete som påbörjades redan förra onsdagen, skulle en större lucka försiktigt öppnas för att få ut det sista. Men av någon anledning har luckan slagit upp av full kraft, varpå tjäran forsat ut. Männen på botten av den höga invallningen var chanslösa.

Enligt Per Bondemark, platschef SSAB Luleå, finns det inget säkerhetsrutiner som brutits.

– Utredningen får visa det. Arbetstillstånd har utfärdats och en riskbedömning har också gjorts, sen får det fortsatta arbetet komma fram till vad man kommit fram till i den bedömningen, säger han.

– Uppenbarligen har någonting gått oerhört snett.

Skapa en bild

Arbetsmiljöverket utreder också händelsen. Det råder förundersökningssekretess för arbetet, som leds av Stig Andersson, åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott.

– Det vi gjort idag är att suttit i möte med entreprenören, SSAB och polisen. Vi har sett olycksområdet ovanifrån på avstånd, eftersom polisen spärrat av det. Det handlar om att skapa sig en bild av det som hänt och samla in information. Vi börjar gå igenom materialet nästa vecka, säger Anita Israelsson, chef för arbetsmiljöverket i Luleå.

Det är bara knappt två år sedan var hon på SSAB:s område och utredde en annan dödsolycka, den som inträffade på Nordkalk.

– Nu har det hänt igen, det är tragiskt. Ingen ska behöva gå till arbetet och inte komma tillbaka, säger Israelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!