Ulla Myhr, 76, bor ensam i lägenheten i centrala Luleå sedan maken Erik avled 2003. Två timmar varannan vecka städar Åsa Larsson hennes lägenhet.
En pärla
- Åsa är en pärla. Det är ju ganska mycket att städa och jag har lite problem med astma, speciellt på vintern när det är kallt. Det är faktiskt guld värt med den här servicen, säger Ulla Myhr.
Någon tanke på att anlita kommunens hemtjänst har hon aldrig haft.
- Nej, jag klarar mig själv och är ju inte sjuk så att jag behöver hjälp. Jag vill inte belasta kommunens ekonomi, säger hon.
Att vända sig till ett företag som tillhandahåller hemservice har många fördelar, enligt Ulla Myhr.
Bra relation
- Det är ju alltid Åsa som kommer och det hela sköts mycket professionellt och effektivt.
- Det är ju en trygghet för kunden att vi har våra fasta kunder och det är trevligt för mig också. Man lär känna varandra och får en bra relation, säger Åsa Larsson .
Hon har arbetat med flyttstädning tidigare.
- Det är mycket slitsammare.
Lyx-reform
Medan vi pratar har Åsa Larsson hunnit häng a ut mattorna på vädring . Nu är hon i full färd med att torka skåp och lådor i köket.
Rut-reformen har kritiserats för att vara en lyx-reform som bara gynnar höginkomsttagare och för att låsa unga kvinnor i lågavlönade och traditionella kvinnliga jobb.
Ulla Myhr berättar att utan rut-avdraget skulle hon inte anlita städhjälp.
- Det är väl snarare så att om inte rut-avdraget fanns så är det bara höginkomsttagare som kan anlita städhjälp. Jag har gjort mig av med bilen och valt att unna mig det här i stället.
Kan bo kvar
- Genom rut-tjänster kanske många äldre kan bo kvar i sina hem längre i stället för att tvingas flytta till resurskrävande äldreboenden.
- Det måste ju vara både samhällsekonomiskt lönsamt och bra för många äldres livskvalitet. Om det dessutom bidrar till att skapa arbetstillfällen för unga människor så är det väl bra, säger Ulla Myhr.