Motorerna vrålar och vattnet sprutar och stänker när 19 kursdeltagare kör slalom i kursen för vattenskoterkörkortet. För från och med 1 maj 2022 är det lag på förarbevis för att köra vattenskoter. Ylva Löwenborg är en av kursdeltagarna som skrivit det teoretiska provet och sedan genomför praktiska övningar på vattnet utanför Luleå.
– Det är märkligt att man måste ha körkort för vattenskoter men inte för mindre båtar som går minst lika snabbt, säger hon.
Under flera somrar har kritiken varit stor mot busköring med vattenskotrar med svåra olyckor som följd, vilket till slut gjorde att regeringen införde ett krav på förarbevis.
– Det är bra att man styr upp körningen med vattenskotrar, men vi förstår också att det är många som haft vattenskotrar i många år och som sköter sig. De kommer lite i kläm, men syftet är att det ska bli säkrare trafik på sjön och då måste man börja någonstans, säger Johan Grimståhl.
Omkring 15 kurser bara i Luleå håller Johan Grimståhl och hans kollegor fram till midsommar. Då kravet på förarbevis införts denna sommar så är det ett stort antal deltagare och många har god vana att köra vattenskoter.
Alva Köhler är en van vattenskoterförare. I över tio har hon kört, innan hon nu ska ta förarbeviset. Hon är här tillsammans med sin pappa Lars Jussi för att gå kursen.
– Jag tycker det är bra att man måste ta förarbevis för det kan göra att det blir färre olyckor på sjön, säger Alva Köhler.
Alla har dock inte kört så länge. Magnus Åkerlund är en av dem som bara kört någon säsong.
– Det svåraste är att köra i låg fart för det finns ingen styrsel i en vattenskoter om man inte har fart. Att manövrera vattenskotern i låg fart får jag lära mig idag, så det ser jag fram emot, säger han.
Förutom den teoretiska delen så består kursen av tre praktiska övningar. Ett moment där de övar på att köra framåt och bakåt i låg fart, ett moment där de kör genom en slalombana och så ett moment där de kör i hög fart och sedan väjer för en boj.
– Det finns inget krav att man ska klara något i en viss hastighet, utan man ska själv upptäcka var man har sin egen gräns. Den gränsen brukar de ofta upptäcka i slalombanan när de kommer upp i en hastighet där de inte kan väja för bojarna längre, säger Johan Grimståhl.