Rovdjursföreningen rasar mot LTU: "Osmakligt"

Tjuvjakt ligger bakom att 60 vargar försvinner spårlöst varje år, enligt forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Därför ser Svenska rovdjursföreningen allvarligt på att en brottsmisstänkt vargmotståndare bjuds in till LTU.

Trots att licensjakten stoppats minskar vargstammen enligt Naturvårdsverket. Tjuvjakt misstänks ligga bakom ett "svart hål" i Dalarna, där vargen har nära utrotats.

Trots att licensjakten stoppats minskar vargstammen enligt Naturvårdsverket. Tjuvjakt misstänks ligga bakom ett "svart hål" i Dalarna, där vargen har nära utrotats.

Foto: Junge, Heiko

Luleå2019-04-10 05:30

Svenska rovdjursföreningen jobbar för rovdjurens rätt att leva i livskraftiga stammar i naturen. Ordföranden Jan Bergstam är kritisk mot arrangemanget på LTU, där rovdjursmotståndaren Karl Hedin ska tala.

– Han har suttit häktad i fyra veckor och är fortfarande misstänkt. Att jägarskrået bjuder in och hyllar honom är som att bankföreningen bjuder in en misstänkt bankrånare. Det är så osmakligt så man baxnar, säger Bergstam.

Att intresset ändå finns i lokala jaktkretsar tycker Bergstam visar de jägarnas syn på tjuvjakt.

– Det är väldigt allvarligt tycker jag, för det undergräver rättstänket i Sverige. Framför allt hos jägarna som inte tar tydligt avstånd från olaga jakt. Nu har vargpopulationen inte ökat på två år och ändå har det inte varit någon legal jakt. Det måste betyda att den olaga jakten fortsätter och att all seriös förvaltning sätts ut spel, säger han.

Vargpopulationen beräknas vara strax över 300 djur och hänger på gränsen till gynnsam bevarandestatus. Trots att licensjakten de tre senaste åren begränsats till totalt 39 djur och stoppades helt förra året så har vargstammen minskat, enligt Naturvårdsverket.

Tjuvjakt misstänks vara orsaken. Vargforskare talar om ett "svart hål" från Siljan till en bit in i Värmland.

I vinter har ett 50-tal familjegrupper och revirmarkerande par inventerats, ganska jämnt utspridda i mellersta Sverige. Men Dalarna, som ligger mitt i området, har till skillnad från angränsande län nästan tömts på vargrevir.

– Ganska uppenbart. Tjuvjakt är den mest tänkbara förklaringen. Det är inget fel på miljön i området och det finns gott om älg, sa Olof Liberg från det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv i början av mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!