Rött kort för Mansten - anklagades för sekretessbrott

Nu blåser det igen kring folkpartipolitikern Anders Mansten. Han hävdar att han, efter en debattartikel, hotats av utvisning från sjukvårdsberedningen östs möte.- Jag kräver ett tillrättaläggande, skriver Mansten till landstingsråden.

Anders Mansten hotades av utvisning efter et debatinlägg och kräver nu att den socialdemokratiska landstingsledningen tillrättavisar partiets ledamöter i östra sjukvårdsberedningen. FOTO: Göran Ström

Anders Mansten hotades av utvisning efter et debatinlägg och kräver nu att den socialdemokratiska landstingsledningen tillrättavisar partiets ledamöter i östra sjukvårdsberedningen. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2009-02-20 06:00
Det var vid östra sjukvårdsberedningens möte i Överkalix den 3 februari som det åter blåste upp kring Anders Mansten. Anledningen var en debattartikel där Mansten beskrivit beredningens medborgardialog med en klass gymnasieelever i en skola som han inte nämner namnet på eller kommunal hemort.
Brutit mot sekretessregler
I debattartikeln sammanfattade Mansten att mötet med att pojkar dricker för mycket läsk, maten i skolan är dålig men bra hemma, att flickor tittar för mycket på tv och pojkar för mycket på dator.
Det fick, enligt Mansten, socialdemokratiska ledamöter att anklaga honom för att ha kränkt beredningen liksom gymnasieeleverna och att han brutit mot gällande sekretessregler.
- Man förväntade sig en ursäkt samt min försäkran om att inte i framtiden använda material eller intryck från beredningens medborgarträffar eller andra sammankomster. Om jag vägrade ansåg man sig ha rätt att utkräva mitt utträde ur beredningen, skriver Anders Mansten till landstingsråden Kent Ögren och Britt Westerlund.
Han hänvisar till yttrandefriheten och att det inte heller finns någon sekretess för allmänna politikermöten med medborgare och kräver därför att den socialdemokratiska landstingsledningen offentligt tillrättavisar de som framfört utvisningskravet. Om inte hotar han med att gå vidare till justitiekanslern, JK.
Hård diskussion
Bilden av vad som hände under mötet är dock inte entydig, enligt vittnen som NSD talat med.
- Det togs inte upp någon diskussion om att Mansten borde ställa sin plats till förfogande. Jag ser Mansten och den sakkunskap han har från sjukvården som en tillgång i beredningen, säger den socialdemokratiske ordföranden Lennart Holm.
- Det var en hård diskussion men jag kan inte minnas att det ställdes krav på att han skulle ställa sin plats till förfogande. Beredningen skulle förlora på om han byttes ut, säger Erkki Bergman (NS)
- Det framfördes hård kritik från (S)-gruppen, i lite förtäckta ordalag att han skulle ställa sin plats till förfogande, men ordförande Lennart Holm var väldigt neutral. Det var andra ledamöter som kritiserade, säger K-G Välivaara (KD).
Christina Hjelm (C) uppfattade däremot tydligt att ett avgångskrav riktades mot Mansten.
"Kallades fähundar"
- Socialdemokraterna och miljöpartiet krävde att han skulle ställa sin plats till förfogande, säger hon.
Folkpartiets gruppledare Jens Sundström ser angreppet mot Mansten som en fortsättning på det som under hösten hände Gunnar Selberg (C) och Staffan Eriksson (M) i två andra beredningar.
- Då blev gruppledarna Hans Svedell (M) och Erik Berg (C) kallade fähundar och att de skulle ta sina kompisar i örat. Jag är glad att vi höll på principerna då. Nu är det oss och Anders Mansten det gäller. Vi utser vem som ska sitta i beredning öst och det har inte de andra ledamöterna något med att göra, säger Sundström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om