– Vi har gjort sökningar fem meter uppåt från vattenkanten, inklusive tio centimeter ner i backen, och ut i vattnet till två meters djup, säger Nicklas Melin.
Tillsammans med Anders Eriksson har han samlat ihop fynd i hinkar.
Fisken samlar data
Förste sergeant Melin och löjtnant Eriksson tillhör fjärde sjöstridsflottiljens röjdykardivision i Uddevalla. De ingår i ett sällskap om sammanlagt tio dykare och fyra sonaroperatörer som har undersökt områdena omkring gamla skjutfältet på Hertsön och skjutfältet på Junkön.
Love Strömgren, gruppchef för områdessökgruppen på Hertsölandet, berättar om sonaren med vars hjälp havsbottnen finkammats. Farkosten som kallas för "Fisken" samlar in data som sedan görs om till bilder.
– Vi letar efter oregelbundenheter i botten, det som är kantigare och skiljer sig från stockar och stenar. Det är mest järnskrot vi har hittat, som har legat i vattnet i mer än 50 år och som väder, vind och isar ätit på, säger han.
Ibland har det varit svårt att avgöra om det varit stenar eller minor som upptäckts.
– Då har dykare gått ner för att undersöka. Vi har inte hittat några minor. Av det som vi funnit är inget direkt farligt men barn som går ut i vattnet och trampar på skrot kan ju göra illa sig, säger Love Strömgren.
Strandnära är attraktivt
När NSD träffar röjdykarna på måndag eftermiddag har de just avslutat sitt uppdrag på Hertsölandet och håller på att packa ihop.
– Vår uppgift var att göra en översiktsrekognocering. Utifrån vad vi hittat tas sedan beslut om vidare åtgärder, säger Love Strömgren.
Sonaroperatörerna har arbetat sedan i onsdags. Dykarna kom i lördags.
– Vi har sonarsökt ett område på omkring 2 000 x 2 000 meter, säger Love Strömgren.
Kapten Johan Widerberg berättar så här om bakgrunden till uppdragen:
– I takt med att försvarsmakten krymper och behovet av övningsområden minskar blir det mark över som kanske kan användas till något annat. Strandnära är ju alltid attraktivt, det vill alla komma åt.