Röntgen bantas i Kalix och Kiruna

Regionstyrelsen beslutar att röntgenkompetensen ska koncentreras i Sunderbyn, Gällivare och Piteå, därmed drar man ner på röntgenverksamheten vid Kalix och Kirunas sjukhus.

Beslutet. Natt- och jourlinjerna för röntgenläkare i Kalix och Kiruna tas bort, och kommer istället att omlokaliseras till andra sjukhus.

Beslutet. Natt- och jourlinjerna för röntgenläkare i Kalix och Kiruna tas bort, och kommer istället att omlokaliseras till andra sjukhus.

Foto: Tommy Borg

Luleå2017-03-01 18:43

Under regionstyrelsens sammanträde blossade frågan om röntgenläkare upp till en het debatt mellan ledningen och oppositionen.

Tjänstemännen som utrett frågan bedömer att en avveckling av röntgenläkare i Kalix och Kiruna kan hanteras med befintlig kompetens och resurser. En avveckling i Piteå däremot skulle inte kunna hanteras och skulle dessutom inte ge tillräckliga ekonomiska effekter.

I och med det beslutar regionstyrelsen att röntgenläkare endast kommer att finnas i Kalix och Kiruna under dagtid. Vid nattetid eller tider som lösts genom inhyrda jourlinjer tvingas patienter att få behandling på annat sjukhus.

Regionstyrelsens ordförande Maria Stenberg (S) menar att man tvingas ta detta beslut eftersom bemanningen inte går att lösa.

– Det är en bristvara med de här specialisterna och i Kiruna och Kalix är det extra svårt att rekrytera till. Det här är vårt sätt att säkra för framtiden. Ingen anställd sägs upp utan de omlokaliseras, säger hon.

Samtliga oppositionspartier satte sig emot förslaget. Bland annat anser Kenneth Backgård (NS) att man i risk- och konsekvensanalysen inte berör tidsaspekten när patienter ska flyttas till andra sjukhus för röntgenbehandling.

– Det kan få mycket allvarliga konsekvenser när behandling dröjer, säger han.

Mattias Karlsson (M) och Jens Sundström (L) påpekar att man inte vet om det här förslaget ens kommer att spara in några pengar. Enligt kalkylen ska rationaliseringarna som görs inom röntgenverksamheten spara 7,5 miljoner kronor per år.

– Vad kommer det kosta när det kommer att krävas ännu fler sjuktransporter när patienter ska köras mellan sjukhusen? Det berörs inte alls, säger Mattias Karlsson.

Maria Stenberg svarar att man gett tjänstemännen i uppdrag att se efter om transportverksamheten kan optimeras.

– Det känns som en lång dagsfärd mot natt. Det känns som att allt kommer läggas ner förr eller senare. Det kan inte kännas bra för de som jobbar ute på sjukhusen, säger Kenneth Backgård (NS).

Slutligt beslut i frågan kommer nästa regionfullmäktige 26 april. Om samtliga ledamöter inom politiska ledningen Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstar för så har man ett mandat fler än resterande partier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!