Rökfritt? Nej tack

Fler kommuner väljer att införa helt rökfri arbetstid för sina anställda.Det framgår av en enkät som Sveriges kommuner och landsting, SKL, genomfört. Men i Norrbotten har bara Bodens kommun hakat på den rökfria trenden.

Tryggve Bergman, vd på BD-Fisk, tycker naturligtvis att surströmmingstillverkning ska hamna på Unescos världsarvslista, gärna tillsammans med löjrom och avnjutas i världsarvet kyrkbyn i Gammelstad.

Tryggve Bergman, vd på BD-Fisk, tycker naturligtvis att surströmmingstillverkning ska hamna på Unescos världsarvslista, gärna tillsammans med löjrom och avnjutas i världsarvet kyrkbyn i Gammelstad.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-06-24 06:00
Av Sveriges 290 kommuner har 220 deltagit i enkäten. I slutet av maj presenterades resultaten som visar att nästan en tredjedel av de kommuner som gjort enkäten har fattat beslut om att införa rökfri arbetstid.
Det som menas med rökfri arbetstid är att arbetstiden och raster ska vara rökfria, däremot räknas inte lunchen som arbetstid.
Men av Norrbottens 14 kommuner är det bara Bodens kommun som tagit beslut om rökfri arbetstid för sina anställda. Beslutet togs av kommunstyrelsen i april då det även lades upp riktlinjer för hur rökstoppet ska genomföras.
- Det var så många andra anställda som stördes av röken, säger Olle Lindström, (M), kommunalråd.
Den 1 januari 2010 träder beslutet i kraft.
Någon kritik eller klagomål på att rökfri arbetstid ska införas har enligt Lindström inte framkommit.
Christin N Granberg, handläggare på arbetsgivarpolitiska avdelningen på SKL, kommenterar läget i Boden:
- Det är positivt att en kommun fattat det beslutet. Med tanke på de samtal vi får kan det vara så att fler tillkommer, säger hon.
14 procent rökare
Luleå kommun har inte haft upp ämnet om rökfri arbetstid till diskussion men däremot finns det enligt kommunalråd Karl Petersen, (S), rökfria miljöer.
- Man får inte röka på arbetsplatsen utan man går ut utanför. Men ett konkret beslut om en helt rökfri arbetsmiljö har vi inte, säger Petersén.
Enligt en medarbetarenkät som gjordes 2007 är 14 procent av medarbetarna i Luleå kommun rökare. I januari i år togs ett personalpolitiskt program för hälsa fram i kommunen där bland annat en kampanj mot rökningen bland kommunens anställda ingår. En arbetsgrupp har tagits fram vars mål är att uppmana rökare att sluta.
- Jag tycker Luleå ska gå i spetsen för en ordentlig rökavvänjning. Rökningen är det största enskilda hotet mot hälsan, säger Petersén.
"Diskriminering"
Susanne Rimpisalo, enhetschef och ekonomiansvarig på Tekniska förvaltningen, har varit anställd i Luleå kommun i sex år och rökt i nästan 30 år. Hon tycker att ett eventuellt rökstopp på arbetstid är "snudd på diskriminering" mot rökare.
- Jag tycker att vuxna människor ska avgöra själva om man vill röka på arbetstid. De som snusar kan snusa, de som äter en frukt kan göra det och jag som röker kan röka, säger hon.
Enligt Rimpisalo går det heller ingen extra arbetstid åt till rökpausen.
- Jag hämtar kaffe och går ut och röker medan jag dricker mitt kaffe, säger hon.
Ur hälsosynpunkt däremot är hon emot rökningen.
- Då tycker jag definitivt att det är dumt att röka, säger hon.
Policy behövs
Även Tobias Baudin, ordförande för fackförbundet Kommunal i Norrbotten, är kritisk till beslut om att införa rökfri arbetstid:
- Pauser i arbetet är något man har rätt att ha oavsett om man är rökare eller inte.  Det är inte positivt att medlemmarna röker. Men om syftet med att införa rökfri arbetstid är att få ner antalet rökare så ska man också ha en rejäl policy för hur detta ska gå till, säger Baudin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om