Röda sympatier i Norrbotten

Norrbottniska väljare fortsätter att se rött på politiken. Det visar SCB:s partisympatiundersökning.

FRAMÅT. Karin Åström anser att Socialdemokraterna behöver gå framåt mer i Norrbotten.

FRAMÅT. Karin Åström anser att Socialdemokraterna behöver gå framåt mer i Norrbotten.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2014-06-03 15:31

I undersökningen slås Norrbotten ihop till en stor region tillsammans med Västerbotten, Jämtland och Västernorrland.

I denna region identifierade sig nästan hälften av väljarna, 48,6 procent, med Socialdemokraterna under mätningarna i maj.

– Ur ett norrbottniskt perspektiv är det för lite. Vi behöver vara fler när vi är framme vid valdagen, säger Karin Åström, riksdagsledamot och ordförande för S-distriktet.

Hon fortsätter:

– Nu behöver vi gå framåt, bli tydligare, vara ute mer och möta fler väljare.

Av de 430 svarande i undersökningen uppgav 15,9 procent att de sympatiserade med Moderaterna, som blev det näst största partiet.

Trea på listan är Vänsterpartiet, med 10,7 procent.

Centerpartiet får 5,7 procent, Folkpartiet 4,3, Kristdemokraterna 1,6 och Miljöpartiet 5,9 procent. Sverigedemokraterna får 4,7 procent av sympatierna.

Partisympatiundersökningen visar att det skulle ha blivit regeringsskifte om det varit riksdagsval i maj. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle då ha fått majoritet.

– Det går i exakt den riktning vi vill. Vi vill bilda regering och vi har en bra politik för att göra det, säger Karin Åström.

I det förra riksdagsvalet 2010 gav norrbottningarna 51,86 procent av sina röster till Socialdemokraterna. Moderaterna var näst störst med 16,38 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om