Etablerade kockarna Tommy Myllimäki, Jessie Sommarström (Vinnare av Årets kock 2022) och Viktor Westerlind är domare av Årets kockelev som avgörs på Restaurangakademin i Stockholm.
Robert Hansson, 19, går sista året på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Luleå gymnasieskola. Tillsammans med Victoria Engström vann han Juniormedaljen tidigare i år, som är en kocktävling för gymnasieelever. Nu är han en av åtta finalister som tagit sig till final. Förra året var han med som commis, köksassistent.
– Allt började egentligen innan jul när vi fick uppgiften att ta fram en rätt, säger Robert Hansson.
Finalisterna får laga upp en tränad rätt och en varmrätt utifrån en råvarukorg. Robert Hanssons tränade rätt är kolgrillad claris serverad med inkokt bellaverde, clarismousseline, ostronkräm, och citronpicklad bellaverde toppad med rostad kyckling och ärtsojasky smaksatt med citron samt ett krispigt flarn. Claris är en fisk som är odlad i Sverige.
– Man gör dels tidsträningar och så strävar man efter att alltid få rätten lite bättre. Man får visa kollegor, lärare och folk som utmanar själva idén, säger Robert Hansson.
Intresset för att laga mat kom tidigt, berättar han.
– Sen har det bara fortsatt, jag gillar att laga mat och dra det hela vägen genom att tävla.
Hur tävlingen går får vi återkomma till. Men oavsett väntar en spännande tid:
– Närmast har jag praktik i Stockholm, sen blir det studenten och sommarjobb. Jag har fått erbjudanden i Stockholm men känner att det är lite tidigt att flytta.