Rivningskåken som blev ett drömhus

Huset från 1897 skulle rivas. Musikerna Lena och Erik Malm fick köpa det - och började rusta.Med tiden har de skapat den bostadde drömde om, samtidigt som de räddat ett av Svartöstadens äldsta hus.

Fotograf: Tomas Bergman

Fotograf: Tomas Bergman

Foto:

Luleå2006-11-21 00:00
Lena Malm satt i vännernas trädgård och tittade på huset på andra sidan gatan.

- Åh, vad jag ville bo där. Men det gick inte, fick jag veta. Huset skulle rivas och ersättas av en enplansvilla, berättar Lena Malm.

När hon ett år senare fick reda på att huset ändå skulle säljas gick hon dit, knackade på och frågade om de fick köpa det. "Det går bra det", sa damen som bodde där. Sedan bjöd hon in Lena på kaffe.

Lena Malm ser fortfarande lycklig ut när hon berättar hur det gick till när hon och Erik blev ägare till det gamla huset i Svartöstaden. Året var 1987. Nästa år firar de därmed 20-årsjubileum som husägare. Samma år fyller båda 50. Det finns även ett annat jämnt årtal att uppmärksamma: huset fyller 110 år.

Läget var fint, med utsikt över vattnet. Däremot var byggnaden i dåligt skick och räntan hög, 14,5 procent. Var det verkligen värt att satsa pengar på ett ruckel?

- Vi kollade med min pappa, som kan mycket om hus. När han sa att det skulle gå att rädda så körde vi, säger Lena Malm.



Allt fick rivas ut, ända in till timmerstommen. De upptäckte en livsfarlig skorsten, och konstaterar att den gamla damen haft änglavakt som inte brunnit inne. Elledningar fick dras om och husets enda säkring, på tio ampere, fick sällskap av fler. Den gamla drevningen, som bland annat bestod av granris och gamla plagg, ersattes.

Golvplankor vändes och återanvändes. Men hur de än berättar och beskriver är det först när de tar fram ett fotoalbum och visar som man verkligen förstår vidden av renoveringsarbetet. Det tog två år innan de kunde bo på båda våningarna.

- Vi köpte huset för nästan 20 år sedan, och har rustat i 15, säger Erik Malm.

Efter det har ett nytt badrum och tillbyggnaden tillkommit, dock med hjälp av anlitade hantverkare. Själva ägnade de fyra veckor i sommar åt att lägga sten i trädgården. Arbetet fortsätter…

De ser det som en fördel att de inte hade barn till att börja med; de första åren kunde de lägga mycket tid och kraft på huset. De slapp också att hamna i den klassiska könsrollsfällan där kvinnan sköter barn medan mannen renoverar. Husprojektet gjorde att deras föräldrar lärde känna varandra ordentligt.

- Ibland tog vi en paus och gick ner till stranden och badade. Socialt har det varit en höjdare. Vi har haft roligt när vi arbetat tillsammans.



Med tiden har de lärt sig en hel del i fråga om byggande. För fem år sedan tog de hjälp av en firma med stommen till en ny hall med balkong. Resten gjorde de på egen hand.

- Det hade vi aldrig klarat tidigare, konstaterar de.

Huset är inte stort, golvytan på varje plan är cirka 63 kvadrat. Tidigare rymde huset tre
lägenheter, något som säger en del om boende-standardens utveckling under 1900-talet.

När Lena och Erik Malm ville förlänga huset fick de ja från kommunen, men nej från länsstyrelsen. Den hade fått nog av att se Svartöstadens korta kåkar byggas om till avlånga, och paret fick tänka om.

I stället bestämde de sig för en luftig tillbyggnad, 23 kvadratmeter med många fönster, högt i tak, golvet i marknivå och en dörr direkt ut i trädgården. Från gatan förblir fasaden som den alltid varit.



Det blev ja från både kommun och länsstyrelse.

- I dag är jag jätteglad att länsstyrelsen sa nej till vårt första förslag. Det här blev mer lagom för oss, och betydligt billigare än en hel utbyggnad i två plan. Det är ett underbart rum. På sommaren går man direkt ut i trädgården. På vintern när solen ligger lågt är ljuset makalöst, säger Lena Malm, och visar med handen hur det färdas över innerväggen.

Det märks på många håll i bostaden att det bor två hängivna musiker här - tre om man räknar med 17-årige Samuel, som spelar gitarr. Men just tillbyggnaden är den plats där de
oftast sjunger, spelar och testar olika
musikaliska ideer.

- Efterklangen är bra, konstaterar Erik Malm och berättar entusiastiskt om ballafonen, berimbauen, krinen och djembetrumman, fyra av instrumenten i deras nya, kreativ rum.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!