Det är förstås att hårdra det att påstå att allt nytt som dyker upp och får stort utrymme i våra liv måste vara skadligt. Men att stirra ner i mobiltelefonen när vi stressar genom stan kan förstås få konsekvenser för vår hälsa. Det gäller också de mer flyktiga sociala band som knyts via nya datingappar på sociala medier.
När nya symptom och sjukdomstillstånd dyker upp mer än en eller två gånger börjar de förstås så småningom också kallas saker, få egna namn.
Henrik Widegren är läkare och känns igen bland annat som en av experterna i tv-programmet Fråga Lund.
Han har, med glimten i ögat förstås, hittat några passande namn på några av våra nyaste åkommor som han presenterade i en av sina krönikor tidskriften Dagens medicin.
Men även om namnen är påhittade och kanske lätt överdrivna finns verkliga sjukdomar bakom dem, säger han.
– Alla diagnoser bottnar ju i verkligheten. Vi har exempelvis haft folk på kliniken som fått ansiktsfrakturer då de gått in i lyktstolpar när de har sms:at.
Han nämner också en "nygammal" diagnos som visserligen har samma gamla namn men som börjat dyka upp igen.
– Mässlingen har börjat komma tillbaka lite för att folk slutar vaccinera sig.
Har du redan nu börjat fundera över det där med tinderklamydian? Här följer en liten förklaring och några exempel från Henrik Widegrens lista – som i sina formuleringar alltså ska tas med en liten nypa salt:
Google-hypokondri:
Även kallad cyberkondri. Yttrar sig som ångestvågor efter att patienten har googlat sina symptom och sökträffarna består av svåra och dödliga sjukdomar.
Wifi-bipolär:
Humörsvängningar som styrs av hur god eller dålig uppkopplingen är. Vanligast hos unga med begränsade mobilabonnemang. I dessa fall ordineras KBT-behandling för att lära patienten att hantera den begränsade tillgången på livsviktiga informationsflöden. Alternativ behandling: ett bättre abonnemang.
Sms-frakturer:
En samlande benämning på frakturer som uppstår vid mobilanvändande i samband med förflyttning. Exempelvis ansiktsfraktur som följd av att ha cyklat in i en lyktstolpe. Eller skallfraktur vid sms:ande i samband med bilkörning. Här gäller förebyggande behandling, alltså att inte sms:a när man framför ett fordon.
Facebookångest:
En följd av att den förväntade responsen på facebookinlägget inte infinner sig. När likesen blir för få kommer frågorna: Skrev jag något dåligt? Varför tycker ingen om mig? Hatar alla mig? Här är den enda behandlingen som funkar att sluta med facebook.
LCHF-ketoacidos:
Ketoacidos (akut insulinbrist, reds anm) orsakad av strikt LCHF-kost hos människor med diabetes typ 1. Barn till föräldrar som lider av sockerfobi drabbas ibland av detta. Ordination: Mer kolhydrater alternativt byte av föräldrar.
Mobilladdarberoende:
Ett annat namn är eluttagsnarkomani. Upplevelse av ångest när laddningsnivån i mobilen understiger 50 procent. Behandling: Bär alltid med ett dieselaggregat för att vara säker på att kunna ladda.
Tinderklamydia:
Vanlig klamydia som orsakas av kärleksmöten efter att kontakt tagits på Tinder. Här är bästa behandlingen enligt Henrik Widegren att swipa åt vänster.
Mobiltumme:
Även kallad android-artros. Värk i tummens MCP-led efter överdriven scrollning på telefonen. Behandling: Prata i stället med personen mittemot.
Mässling:
I det närmaste utrotad på 1990-talet. Har dock börjat dyka upp igen efter ett utbrott av vaccinationsfobi. Behandling: vaccinera barnen mot mässling.