Risk för uppsägningar – efter stora resenärstappet

Trots ett stort varsel på Swedavias flygplatser i våras, har varken flygplatsen i Luleå eller Kiruna behövt säga upp personal ännu. Det kan man däremot behöva göra i höst, berättar länets flygplatschefer.

Luleå Airport har tappat över hälften av sina resenärer under coronavåren.

Luleå Airport har tappat över hälften av sina resenärer under coronavåren.

Foto: Tommy Borg

Luleå2020-07-25 11:30

I veckan presenterade Swedavia sin halvårsrapport, där företaget i stora drag presenterar coronapandemins konsekvenser för flygbranschen. Bland annat att man behövt fullfölja en stor del av de varsel om 800 helårstjänster som lades i mars.

Det har man däremot inte behövt göra ännu på de norrbottniska flygplatserna.

– Vi kommer att påbörja ett arbete nu för att se hur trafiken återhämtar sig och då titta på hur vår bemanning. Vi är inte klara med det jobbet ännu, så jag kan ännu inte säga hur det påverkar oss på Luleå Airport i dagsläget, säger Ann-Christin Viklund, flygstationschef Luleå Airport och fortsätter:

– Varslet är lagt, men ingen uppsägning är förhandlad ännu. Återhämtningen av trafiken kan se olika ut på olika flygplatser. Det jobbet kommer vi att påbörja efter sommaren.

Hur mycket har ni tappat i flygtrafik under den här perioden?

– Efter första halvåret hade vi runt 245 000 resenärer och vi brukar vara någonstans mellan 550 000 och 600 000. Det är fortfarande ett tufft läge, men permitteringarna har hjälpt oss otroligt mycket.

Andreas Fredriksson, flygplatschef vid Kiruna Airport, är inne på samma spår. Han tror däremot att man kommer tvingas säga upp anställda, om inte återhämtningen går snabbare än beräknat.

– Vi jobbar i dag med korttidspermitteringar som verktyg fullt ut. Så klart kommer vi att behöva se över kostymen om inte trafikbilden nämnvärt förändras. Vi har inte fullföljt några varsel ännu. Det finns ett varsel riktat mot Kiruna Airport på ett visst antal individer, säger Fredriksson.

Kommer ni behöva fullfölja varsel?

– Som prognosen ser ut, är det sannolikt. Om de inte skulle förlänga korttidspermitteringar in i nästa år.

Enligt Fredriksson kan inte flygbranschen – trots permitteringar – dra ner på kostnaderna så att man klarar intäktstappet, utan några konsekvenser.

– Vi kan inte anpassa kostnaderna så mycket, att det ska täcka upp för det intäktstappet som varit. Däremot, om det ser ut nu så känns det positivt. Jämför över året så kommer vi se en klar ökning.

Ni börjar se en återhämtning?

– Absolut en återhämtning, även mot Kiruna. Vi har en prognos om att vi kommer ha 50–60 procent i återhämtning under hösten 2021. Vi hade ett tapp på 93 procent när det var som värst och totalt ett tapp på 60 procent mot 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!