Det var när december månad inleddes som "Kung Bore" kopplade ett grepp om de nordligaste länen i Sverige. Statistik visar att det blev en av de kallaste vintrarna under de senaste 30 åren och två grader under normalvärdet för perioden.
– Det var ovanligt kallt, och nu räknar jag för hela norra Norrland. Temperaturen lång ungefär två grader under det normala. Det normala definieras som medelvärdet mellan 1991-2020, säger Magnus Joelsson, klimatolog och meteorolog på SMHI i Norrköping.
Kylan lamslog länet under några dagar i början på januari. Vid midnatt den 4-5 januari noterades de lägsta temperaturerna, framför allt efter E45 och riksväg 99.
I Vittangi var det - 44,6 grader på trettondagsafton. Det är den lägsta noteringen sedan 1999 då Karesuando tangerade det svenska januarirekordet på - 49 grader från nyårsdagen 1951 i Vuoggatjålme.
Den senaste gången som medelvärdet vid observationsstationerna under en vinter låg på samma nivå som ifjol var 2010/2011, uppger Joelsson. Nästan lika kallt var det året innan det.
– Under den här normalperioden på 30 år är det fem vintrar som var kallare än i år. Men går man tillbaka till 1980-talet och så där, då var det ganska vanligt med så kalla vintrar.
Samtidigt är det de nordligaste breddgraderna som värms upp snabbast i den pågående klimatförändringen, förklarar Magnus Joelsson. En utveckling som tog fart på 1990-talet.
Hur kan det då komma det komma sig att det blir så kallt som förra året?
– Klimatet är ett genomsnitt av vädret. Det som styr vädret en enskild säsong är ofta hur hög- och lågtryck råkar placera sig.
Det styr i mycket större grad, år från år, än den globala uppvärmningen, menar Joelsson.
– Men det hade varit ännu kallare vid såna här perioder, utan den nuvarande klimatförändringen. Och blir det en mild vinter, så blir det i dag mildare än det i så fall hade varit.
Så det kan bli lika kallt igen i vinter?
– Ja, det kan bli lika kallt. Det är rätt slumpmässigt.
Andra vädernoteringar från förra vintern är vindrekordet i Stekenjokk i södra Lapplandsfjällen i början av februari, med 51,8 m/s, i spåren på stormen Ingunn.
Omslaget till mildare väder efter trettonhelgen var också rekordmässigt. På mindre än ett dygn gick Nikkaluokta och Kvikkjokk-Årrenjarka från - 42,9 grader respektive - 43,6, till plusgrader och noteringar på 8,3 grader respektive 7,4.