Klimatologens tankar: Det kan bli monsterkyla även i vinter

Två grader under det normala och en riktig vargavinter. Det var verkligheten för många ifjol. Risken finns också att extrema temperaturer lamslår länet i år igen. "Det kan bli lika kallt", säger Magnus Joelsson på SMHI.

Luften stod helt stilla när monsterkylan kopplade ett grepp om länet.

Luften stod helt stilla när monsterkylan kopplade ett grepp om länet.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2024-09-16 07:47

Det var när december månad inleddes som "Kung Bore" kopplade ett grepp om de nordligaste länen i Sverige. Statistik visar att det blev en av de kallaste vintrarna under de senaste 30 åren och två grader under normalvärdet för perioden.

– Det var ovanligt kallt, och nu räknar jag för hela norra Norrland. Temperaturen lång ungefär två grader under det normala. Det normala definieras som medelvärdet mellan 1991-2020, säger Magnus Joelsson, klimatolog och meteorolog på SMHI i Norrköping.

Kylan lamslog länet under några dagar i början på januari. Vid midnatt den 4-5 januari noterades de lägsta temperaturerna, framför allt efter E45 och riksväg 99. 

I Vittangi var det - 44,6 grader på trettondagsafton. Det är den lägsta noteringen sedan 1999 då Karesuando tangerade det svenska januarirekordet på - 49 grader från nyårsdagen 1951 i Vuoggatjålme.

undefined
Luften stod helt stilla när monsterkylan kopplade ett grepp om länet.

Den senaste gången som medelvärdet vid observationsstationerna under en vinter låg på samma nivå som ifjol var 2010/2011, uppger Joelsson. Nästan lika kallt var det året innan det.

– Under den här normalperioden på 30 år är det fem vintrar som var kallare än i år. Men går man tillbaka till 1980-talet och så där, då var det ganska vanligt med så kalla vintrar.

Samtidigt är det de nordligaste breddgraderna som värms upp snabbast i den pågående klimatförändringen, förklarar Magnus Joelsson. En utveckling som tog fart på 1990-talet.

Hur kan det då komma det komma sig att det blir så kallt som förra året?

– Klimatet är ett genomsnitt av vädret. Det som styr vädret en enskild säsong är ofta hur hög- och lågtryck råkar placera sig.

undefined
Magnus Joelsson, klimatolog och meteorolog på SMHI i Norrköping, slår fast att det även i vinter kan bli extremt kallt i Norrbotten, trots den pågående klimatförändringen.

Det styr i mycket större grad, år från år, än den globala uppvärmningen, menar Joelsson.

– Men det hade varit ännu kallare vid såna här perioder, utan den nuvarande klimatförändringen. Och blir det en mild vinter, så blir det i dag mildare än det i så fall hade varit.

Så det kan bli lika kallt igen i vinter?

– Ja, det kan bli lika kallt. Det är rätt slumpmässigt.

Andra vädernoteringar från förra vintern är vindrekordet i Stekenjokk i södra Lapplandsfjällen i början av februari, med 51,8 m/s, i spåren på stormen Ingunn.

Omslaget till mildare väder efter trettonhelgen var också rekordmässigt. På mindre än ett dygn gick Nikkaluokta och Kvikkjokk-Årrenjarka från - 42,9 grader respektive - 43,6, till plusgrader och noteringar på 8,3 grader respektive 7,4.

Köldrekorden

2 februari 1966 noterades – 52,6 grader i Vuoggatjålme, den hittills lägsta temperaturen som är uppmätt vid en officiell svensk väderstation.

13 december 1941 noterades – 53 grader vid Malgoviks folkhögskola väster om Vilhelmina som enligt SMHI är svenskt rekord.

21 juli 1983 noterades – 89,2 grader vid forskningsstationen Vostok i Antarktis. Lägsta uppmätta temperatur på en plats som bebos permanent är -68,0 grader i Ojmajkon i ryska Sibirien 6 februari 1933. 

Källan: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!