Risk för elbrist när industrierna ska bli gröna

Hela den gröna omställningen för industrin kretsar just nu kring elen. Behovet av el pekar spikrakt uppåt – samtidigt som satsningar på ökad produktion inte hinner med i samma takt.

Nya moderna och miljövänliga metoder i industrin kommer gapa efter enorma mängder elektricitet när de står färdiga. Men produktionen av el hinner inte med. I dag har vi överskott på el i Norrbotten, men snart har vi istället för lite el.

Nya moderna och miljövänliga metoder i industrin kommer gapa efter enorma mängder elektricitet när de står färdiga. Men produktionen av el hinner inte med. I dag har vi överskott på el i Norrbotten, men snart har vi istället för lite el.

Foto: Montage

Luleå2021-12-27 16:03

Det visar en granskning som Svenska dagbladets näringslivsredaktion gjort. I kärnan av allt står tre stora industrisatsningar som kommer svälja el motsvarande mer än hälften av vad vi i dag använder i hela landet. När fossila metoder ska bytas ut är elektricitet ersättningen.

Det handlar om Hybrit i Gällivare, H2 green steel utanför Boden och LKAB:s egna satsning på järnsvampsproduktion utan kol. Enligt en rapport från Energimyndigheten uppskattas deras elbehov tillsammans bli 75-80 terawattimmar, TWh, och Sveriges nuvarande konsumtion är runt 140 TWh.

Till 2025 beräknar Svenska Kraftnät att konsumtionen av el i Sverige kommer att ha ökat med 23 procent, enligt SVD Näringsliv. Och prognosen fortsätter peka uppåt.

– Allt pekar mot en dubblering av energianvändningen till 2045, Norrbotten är inget undantag, säger Cecilia Zetterström, kund- och marknadschef på Vattenfall Eldistribution, till SVD Näringsliv.

I dag har Sverige ett överskott på el, framförallt i elområde 1 som består av Norrbotten och Västerbotten. Därför skickas elen söderut i landet eller säljs till exempelvis Finland. 

Men samtidigt som behovet av el ökar så hinner inte satsningar på ökad produktion med i samma takt. Enligt SVD:s granskning kommer vindkraftparken i Markbygden, utanför Piteå, producera runt 10-12 TWh. Flera andra mindre vindkraftparker i Norrbotten bidrar med ungefär lika mycket. Och Finland kommer minska sitt importbehov med 13 TWh när deras nya reaktor står klar i Olkiluoto.

Men ställer man detta mot Sveriges ökade behov så saknas det fortfarande uppemot 85 TWh. 

Svevind är företaget bakom vindkraftparken i Markbygden, och deras vd Wolfgang Kropp sa så här i en intervju med Piteå-Tidningen tidigare under hösten.

– Vi behöver inte ett Markbygden till, vi behöver tre, fyra eller fem Markbygden till i Norrbotten och Västerbotten, sa han.

På 20 år har andelen el från vindkraft ökat rejält, från knappt 1 procent till 17 procent av all producerad el. Tekniken har gått framåt och stora satsningar har genomförts. 

Men aktörer som vill öka produktionen riktar kritik mot långsamma tillståndsprocesser. I Markbygden tog det tio år innan första snurran stod klar. För en ny kraftledning tar det runt sex år att få tillstånd, och H2 Green Steel vill ha ny sådan i drift redan 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!