Ris och ros för moskén

Att också Luleås muslimer ska ha rätt till en gudstjänstlokal är inte en självklarhet för alla.- Nej! Det är helt fel med en moské. Hela samhället vilar på den kristna tron, säger Monalillan Eriksson, kristen Hertsöbo och moské-motståndare.

Anna Mäki, 33, civilingenjör, Luleå: - Det behövs säkert så det är väl bra. Många av Luleås muslimer bor nog på Hertsön så det är nog en lämplig placering.

Anna Mäki, 33, civilingenjör, Luleå: - Det behövs säkert så det är väl bra. Många av Luleås muslimer bor nog på Hertsön så det är nog en lämplig placering.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2011-01-11 06:00

NSD berättade i går att planeringsarbetet pågår för att bygga en moské på Hertsön i Luleå.

Moskén är efterlängtad av Luleås cirka 2 000 muslimer som hittills bara har haft en liten lokal i ett hyreshus
i Örnäset att tillgå som religiös samlingsplats.

Upprörande tanke
Men trots att Sverige är ett sekulariserat samhälle och trots att det råder religionsfrihet är tanken på en moské i Luleå upprörande för vissa.

Det framkommer när NSD besöker Hertsön för att prata med några av de boende där om moské-planerna.

Else-Marie Berglund, 58, och Monalillan Eriksson, 49, är båda kristna och de vill inte ha någon moské på Hertsön.

- Inget vidare alls. Jesus Kristus har kallat mig att föra ut hans budskap. En moské skulle vara helt fel, säger Else-Marie Berglund.

Men det råder ju religionsfrihet. Har inte alla rätt att tillbe sin gud och utöva sin religion?
- Jag har många muslimska vänner och de är mina bröder och systrar. Men jag tror på Jesus och på de kristna värderingarna. Det är det vi behöver, inte en moské.

Kategoriskt nej
Monalillan Eriksson säger kategoriskt nej till en moské.

- Utan den kristna tron är vi förlorade. Gud är vägen, sanningen och livet, slår hon fast.

De flesta andra Hertsöbor som NSD pratar med är dock positiva till att även den muslimska delen av Luleås befolkning ska få bygga en gudstjänstlokal.

Bra med eget ställe
Tolvårige Emad Nouri kommer från en kurdisk familj, bosatt på Hertsön och med rötterna i Iran. Han är själv inte muslim.

- Men vi har flera grannar som är muslimer. Jag tycker att det är bra att de får ett ställe att gå till och samlas. Alla har rätt till sin tro, säger Emad Nouri och får medhåll av sin morbror Hejet Nouri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om