Ring så svarar konstnären
Snart kan konsttelefonen vara ett faktum. I dag testades tjänsten på Kulturens hus av konstnärerna själva.- Slutet var bra, säger Brita Weglin.
Luleåkonstnären Kerstin Hedström, som i vanliga fall är utan mobiltelefon, får hjälp med att få tjänsten konsttelefon att fungera. Hon är en av dem som sedan ska få tycka till.
Foto: Göran Ström
Redan 2004 fanns det personer där som kom med den "lysande idén" om att ha en telefontjänst där betraktare av konstverk skulle kunna få information om exempelvis en målning.
- Då var det inte så lysande. Det var för dyrt, säger myndighetens konstpedagog Ingrid Höjer Aspemyr.
År 2007 dammades idén av på nytt och i går testades tjänsten som sedan ska utvecklas vidare, beroende på vad testarna tycker om den.
Genom att ringa ett nummer får man höra konstnären berätta lite om verket. Det ska gå bra att få fram informationen genom sms:s också.
- Vi vill nå bättre kommunikation mellan konstnärerna och publiken, säger Höjer-Aspemyr som konstaterar att offentliga verk i dag oftast bara har en skylt som talar om vem som gjort det. Men inte något mer.
- Nu ska man få höra också lite om tankarna bakom också. Vi ville ha rösten också. Den är lika personlig som verket.
Förhoppningen är också att försöka bredda publiken, alltså få fler att intressera sig för konsten i det offentliga rummet.
Så här säger Brita Weglin efter att ha lyssnat på informationen om sitt verk "Ran och hennes döttrar" i Kulturens hus.
- Jag tycker alltid att jag låter lite knäpp, säger hon samtidigt som hon är nöjd med presentationen på knappt två minuter.
- Jag fick med både teknik och hur jag tänkt på den korta tiden. Folk orkar nog inte lyssna på så mycket mer, säger hon och konstaterar att det nog var ganska lagom.
Nöjdast är hon med slutet som hon hoppas att barnbarnen en dag kommer att lyssna på.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!