Rikshem: "Vi har levt upp till det"

Rikshem har öronmärkt fler lägenheter till Luleå kommun än de enligt avtalet behöver.

"VÄLKOMNA". Lulebo är välkomna att kontakta Rikshem och fråga om fler lägenheter. Men Ulf Ohlsson, fastighetschef på Rikshem, kan inte i nuläget svara på om de tänker avvara fler till Luleå kommun.

"VÄLKOMNA". Lulebo är välkomna att kontakta Rikshem och fråga om fler lägenheter. Men Ulf Ohlsson, fastighetschef på Rikshem, kan inte i nuläget svara på om de tänker avvara fler till Luleå kommun.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2016-08-30 18:31

Politikerna beslutade i måndags att Lulebo ska upprätta en förtur för nyanlända som beviljats permanent uppehållstillstånd. Experten Jan-Ove Östbrink på Sveriges kommuner och landsting uttalade sig i NSD om att det är rimligt att stora aktörer som köpt bestånd av Lulebo är med och tar sitt ansvar.

LÄS MER: Experten: "Ganska naturlig lösning"

I fullmäktigebeslutet stod det också att Lulebo ska ta kontakt med de aktörerna. Enligt Anna Lindh Wikblad, samhällsutvecklingschef på Luleå kommun, betyder det rent konkret att de ska fråga de privata fastighetsägarna om de kan avvara ännu fler lägenheter än det avtalats om.

– Det är inte frågan om att vi ska efterkonstruera avtalet, utan det ska bygga på frivillighet. Sedan ska vi styra det bättre i kommande avtal och markanvisningar framöver, men vi behöver också de som räcker upp handen, säger hon.

LÄS MER: Förtur klubbades efter tuff debatt

I avtalet med Rikshem står det att två procent av lägenheterna ska användas till sociala behov för Luleå kommun.

– I dagsläget har vi tre procent. Så det har vi levt upp till, och mer därtill. Det rör sig om cirka 50 lägenheter, avtalet säger att vi ska lämna 32 lägenheter, säger Ulf Ohlsson, fastighetschef på Rikshem Luleå/Haparanda.

Är ni beredda på att avvara fler lägenheter?

– Det kan jag inte svara på än. Vi är alltid öppen för dialog.

Nordhalla, som också avsätter två procent, säger att de får ha en dialog med kommunen utifrån fullmäktigebeslutet.

– Men jag vill påstå att det absolut viktigaste är att alla aktörer i Luleå hjälper till med att börja producera fler bostäder. Det är det enda som hjälper den huvudsakliga problematiken som är att vi har en kraftig bostadsbrist, säger Patrik Hall, verkställande direktör på Nordhalla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om