Folkets energihus är ett bolag som är skapat för att driva på ett byggprojekt på Folkets hus-tomten, även kallad Katten.
Mats Jakobsson leder bolaget, och är samtidigt arkitekt på MAF.
Han såg med viss förvåning att Rikshem gick ut med nyheten att bolaget har stora planer på att bygga på just den tomten och att det framställdes som att projektet var långt gånget.
Ilija Batljan, vice vd i Rikshem, sa till NSD:
– De som äger projektet är Folkets hus-föreningen och MAF Arkitekter. Vi har inlett diskussioner om ett samarbete och vi tre kommer att se till att det här blir gjort.
En nyhet som hyllades av bland andra kommunalråd Niklas Nordström på Facebook.
Mats Jakobsson:
– Vi väntar ju fortfarande på en detaljplan. Det har vi gjort i fem år, men kommunen har ännu inte lyckats få fram någon, säger Jakobsson.
Vad tycker du om det?
– Det är minst sagt märkligt. Det är skrämmande länge. Vi har sådan bostadsbrist och tomten är så attraktiv. Alla vill ju bo i centrum. Och det går ju helt i linje med vad kommunen säger vad de vill, att man vill förtäta.
Enligt Jakobsson har Folkets energihus nåtts av besked från Stadsbyggnadskontoret att förhandlingar om detaljplan ska återupptas i augusti.
Kan det bero på att Rikshem nu är på banan?
– Nej, det vill jag inte tro. men visst har vi ifrågasatt hur kommunen prioriterar sina resurser.
Jakobsson är noga med att påpeka att Rikshem inte är närmare att bygga på tomten än någon annan aktör. De skisser som publicerades i samband med artikeln är över ett år gamla och inte knutna till Rikshem.
– Det är fel att tro att vi har gått med Rikshem, för det har vi inte gjort. Det händer inte så mycket som det ser ut i artikeln. Vi har uppvaktats av flera olika aktörer, varav Rikshem bara är en.
Vilka är de andra?
– Jag vill helst inte säga vilka de är. Men det finns andra stora och seriösa aktörer. Både privata och offentliga. Men Rikshem är en bra fastighetsaktör som vi gjort andra jobb åt.
Att en av Luleås bästa tomter stått öde i så många år tycker Mats Jakobsson är obegripligt.
– Det finns inte något försvarligt argument. Andra projekt har sprungit om oss i turordningen. Den enda anledningen jag kan se är att det är inne i stan och därför lite svårare. Många påverkas av hur det blir och det krävs kompetens att jobba på det.
Hur snabbt skulle ett bygge kunna vara igång på tomten?
– Om förhandlingarna kommer igång kanske en detaljplan kan ställas ut vid årsskiftet. Sedan beror det på om det överklagas eller inte. Men allra tidigast pratar vi om hösten 2016.