Riksbyggen vill växa i Luleå

Riksbyggen vill bygga mer i Luleå – och på måndagen bearbetade de kommunledningen och framförde sina önskemål. " Vi skulle vilja bygga något varje år", säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen.

POSITIVT. "Ur vårt perspektiv är det förstås positivt att aktörer vill blir mer aktiva i Luleå", säger Peter Kieri, biträdande kommundirektör på Luleå kommun.

POSITIVT. "Ur vårt perspektiv är det förstås positivt att aktörer vill blir mer aktiva i Luleå", säger Peter Kieri, biträdande kommundirektör på Luleå kommun.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2016-09-19 17:24

Riksbyggen har en förvaltningsorganisation i Luleå och vill nu växa även på byggsidan. De gör en satsning i Norrland, däribland i Malmfälten som NSD tidigare berättat.

LÄS MER: Riksbyggen vill satsa på Malmfälten

– Vi ser ett behov av att växa i norra Norrland, från att ha haft byggproduktion i Umeå senaste åren har vi numera ett antal nyckelkommuner i Norrland och då är Luleå den viktigaste, säger Mårten Lilja.

På måndagen mötte tre representanter från Riksbyggen Luleå kommuns biträdande kommundirektör Peter Kieri.

– Efterfrågan på bostäder har ökat och kommuner växer, vi ser en mer positiv inställning från kommunledningar. Man vill att något ska hända, säger Mårten Lilja.

Riksbyggen, som inte byggt nytt i Luleå på många år, är en av sex byggherrar som får bygga på Kronan, vilket handlar om 90-100 lägenheter som eventuellt kan börja byggas i slutet av 2017 beroende på hur detaljplanearbetet går. De har också lämnat in ett förslag för att få bygga på marken där parkeringshuset Karpen står, ett byggprojekt som även Galären är intresserade av. Den frågan är inte avgjord ännu.

LÄS MER: Kampen om Karpen

Riksbyggen är tydliga med att de helst vill ha förutsättningar för "en stadigvarande produktion" av bostäder i Luleå, för att våga växa och investera i personal. Önskemålet är ett projekt per år.

– För att kunna rekrytera och etablera oss behöver vi ha en kontinuerlig produktion, så att vi har jobb åt dem vi rekryterar, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef Norr.

Riksbyggen vill öppna ett Luleåkontor på byggsidan, med tre anställda.

– Men det är avhängt att vi har projekt och något att jobba med, säger Lars Lundgren.

Karpen och Kronan blir tillsammans cirka 240 lägenheter (bostadsrätter) – men Riksbyggen har planer för att försöka bygga det dubbla.

Var i Luleå vill ni bygga?

– Överallt. Överhuvudtaget är centrumhalvön ganska intressant, och att få vara med på resan med den nya stadsdelen Kronan, säger Roland Askebrand, affärsutvecklingschef Norr.

Med erfarenhet från Umeå tycker de att konkurrensen om byggprojekt blir allt tuffare.

– Konkurrensen är mördande. Den blir bara värre. Det var 15 aktörer som lämnade införslag till Kronan. Det är minst lika många när man pratar markplättar inne i stan. I Umeå ser vi tendenser att fler och fler vill vara med och bygga, säger Lars Lundgren.

Att konkurrensen blivit tuffare gynnar kommunen. Det säger biträdande kommunchefen Peter Kieri.

– I klartext har vi möjlighet att prissätta marken lite mer. Jag tänker att vi ur ett kommunalt perspektiv gagnas av att det är många aktörer som vill vara här och bygga. Då måste de spetsa till sig, för att de ska få möjligheten, säger han.

De vill få en kontinuerlig produktion i Luleå. Kan ni möta upp ett sådant önskemål?

–Det går inte att säga jag eller nej, vi ska försöka göra bra saker från kommunen så att så många aktörer som möjligt vill fortsätta att vara här, säger Kieri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om