Barn och ungdomar födda 2005 och senare har fått klartecken för inomhusträning. Men inte de som är födda 2004 och tidigare.
– För våra äldre idrottare är beskedet tufft. De har haft en lång period med träning utomhus med snö och kyla. Vi vet att många längtar efter att bedriva sin verksamhet inomhus, säger Katarina Halvardsson.
Tidigast den 7 februari kan eventuella lättnader i restriktionerna komma.
– Det som är värdefullt är om kommunerna fortsätter stötta så mycket som möjligt och skapar förutsättningar att det går att bedriva en smittsäker verksamhet utomhus. Våra kommuner har varit duktiga på att skapa fler platser att vistas på.
Hon gläds över att flera föreningar runt om i Norrbotten har hittat sätt att träna utomhus. Likt Antnäs BK:s basketgäng som tränar ute på Kallviksholmen utanför Luleå.
– Det där (som Antnäs gör) är suveränt. Att bygga något annorlunda kan göra att det är ännu roligare att ingå i laget eller föreningen.
Det finns dock många lag och aktiva inom länets alla 72 idrotter som har pausat sin verksamhet helt och hållet.
– Vi förstår att det kan vara svårt att hålla uppe motivationen när de inte får träna den idrott de älskar. Det är en oro vi har: "Vad blir effekten av en så här lång nedstängning?".
Hon fortsätter:
– Vi riskerar att tappa ungdomarna. När de inte får gemenskapen och träffar sina kompisar är både fysisk och psykisk hälsa i fara.
Katarina Halvardsson förstår att idrottsföreningarna har svårt att ställa om sina verksamheter. Där har RF-Sisu Norrbotten en viktig uppgift, enligt henne.
– Våra idrottskonsulenter kan vägleda och hjälpa föreningarna och lagen att komma igång. Vi kan utbilda ledarna hur man gör utomhus och berätta om vikten av att inte tappa de aktiva.
Hon ger även exempel där vissa lag i olika föreningar håller kontakten och tränar genom digitala plattformar.
– Sedan får man inte glömma att det inte är alla idrotter som har lätt att ha sina aktiviteter utomhus.
RF-Sisu Norrbotten gläds över att barn och ungdomar födda 2005 och senare dock får kliva in i inomhusanläggningarna igen.
– När det varit kortvarigt tror jag att många har kunnat bita ihop och tänkt: "Nu gör vi vad vi kan för att minska smittspridningen", säger hon.
– Det hade varit förödande om det blivit långvarigt. Det hade kunnat leda till många andra folkhälsoproblem samt risken att föreningar tappat aktiva och ledare.