Granskningen har inriktats på dödsorsaker som är möjliga att påverka med medicinska insatser, tidig upptäckt och behandling, samt på om det finns skillnader i dödstalen beroende på var i Norrbotten man bor.
Revisorerna konstaterar i sin rapport att det finns klara skillnader i dödlighet mellan de geografiska områdena, och även i dödstal mellan män och kvinnor.
Bland annat visar granskningen:
4 Männen i östra delen av Norrbotten och kvinnorna i Malmfältskommunerna har den högsta dödligheten i fall som borde gått att påverka.
4 Länets män har dödstal som är mer än dubbelt så stort som länets kvinnor.
4 Män i östra länsdelen och malmfälten har högre dödstal än män i kustkommunerna.
Till allra största delen handlar det om hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar och stroke.
– Det är egentligen inte nya uppgifter men det är första gången som de presenterats på det här sättet. Det vi har tittat på i första hand är om det finns några skillnader i den akuta vården, eftersom det är långa avstånd. Men det hittar vi inget belägg för. Vi vet sedan tidigare att man väger lite mer och rör sig lite mindre i östra Norrbotten och malmfälten. Man måste också ta med faktorn ärftlighet i det här. Jag tycker att vården är jämlik över hela länet. Men eftersom vi vet att riskfaktorn är större i de här delarna så är det ett misslyckande. Vi borde jobbat mer förebyggande. Det är bekymmersamt att vården inte är jämlik efter behoven, säger landstingsdirektör Mats Brännström.
Landstinget tillsätter nu en expertgrupp i hjärtfrågor som ska ta fram förslag på förbättringar.