Luleås restaurangvärld är i ständig förändring och utbudet har breddats rejält de senaste femton åren. Nu är ett nytt koncept på gång och det handlar om Heat, en restaurangkedja som fokuserar helt på husmanskost. I dag finns 20-talet Heatrestauranger och målet är att växa rejält de kommande åren.
Nyligen öppnade Heat i Sundsvall och nästa år är det dags för Umeå. Daniel Wärnmark, ägare och grundare av Heat, bekräftar att lunch- och cateringkedjan har ett konkret intresse av Luleå.
– Ja, det har vi verkligen. Vi tittar efter hela E4:an, från södra Sverige till norra, säger Daniel Wärnmark som mycket väl är medveten om att det händer saker i regionen.
Och den potentialen är lockande.
– Jag ser många arbetstillfällen som behöver bra lunchmat, säger han.
Heat har varit i kontakt med fastighetsägare i Luleå och jakten på att hitta en lämplig lokal, som ska ha cirka 200 platser, har börjat.
– Vi vill helst ha många arbetsplatser i närheten, finns inte det behövs det bra med parkeringsplatser. Man går fem, sex minuter enkel väg på lunchen eller tar bilen och parkerar, men då får det inte heller vara för långt från parkeringen, säger Daniel Wärnmark.
Heats koncept är svensk husmanskost som lagas på plats i varje restaurang enligt gemensamma recept. Att hålla sig strikt till husmanskost är en del i den framgång kedjan haft.
– Det blir inga utsvävningar och det är vi trygga med. Vi får ofta frågan om vi inte ska prova nya maträtter och mer vegetariskt men vi är trygga i den svenska husmanskosten som grund, säger Daniel Wärnmark.
Den som kan sin fotboll hajar kanske till av namnet Daniel Wärnmark. Han var under lång tid toppdomare i fotboll med meriter från stora mästerskap. I många år var han assisterande domare i det domarteam som leddes av Luleåprofilen Jonas Eriksson och tillsammans dömde de bland annat tre matcher i VM i Brasilien 2014. När han nu lagt ner domarkarriären finns tid att fokusera på den restaurangkedja han grundade redan 2008.
Om rätt lokal dyker upp kan det gå fort att starta i Luleå. Så snabbt som två månader om allt klaffar.
– Tyvärr har vi kollegor i branschen som fått det tufft och när de stängt igen har vi fått möjlighet att ta över. Då är vi duktiga med våra uppstartsteam och med vårt koncept kan vi starta upp snabbt, säger Daniel Wärnmark.