Restaurang kritiseras efter inspektion

Växelkassan i degrummet – nej, det är inte bra tycker miljökontoret och riktar kritik mot en restarang i Luleå.

rätt temperatur. Rökt lax ska förvaras vid högst +4 grader.

rätt temperatur. Rökt lax ska förvaras vid högst +4 grader.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Luleå2014-04-05 13:30

Restaurangen får en rad anmärkningar efter en oanmäld inspektion som gjordes den 18 mars.

I kylrummet förvarades oförpackat livsmedel tillsammans med grönsaker och rotsaker. Det är inte tillåtet då jordbakterier som kommer i kontakt med beredda livsmedel kan orsaka matförgiftningar.

En hink med matjesill stod på golvet i anslutning till diskrummet. Den placeringen får också kritik då oönskade ämnen lätt kan hamna i livsmedlet. Temperaturen för förvaring av färsk fisk var också för hög.

För hög förvaringstemperatur (+16 grader) uppmättes också för rökt lax som skulle serveras den aktuella dagen. rekommendationen är +4 grader.

En växelkassa med mynt och sedlar hittades i degrummet. Detta bedömer inspektören som en stor risk för spridning av bakterier.

Vid stickprov på rengöring av bland annat knivar och skärbrädor uppmättes kraftigt underkända värden på en kniv som togs från en knivhållare. Godkänt värde är under 15 RLU (Relative light units) - två mätningar på kniven gav 8785 respektive 9771 RLU. En handdiskad träskärbräda fick godkänt med anmärkning (21 RLU).

Inspektören konstaterade även att personal i köket saknade hårskydd - något som den aktuella restaurangen kritiserats för vid en tidigare inspektion.

Anmärkningarna föranleder inga årgärder mot verksamheten. Men restaurangen måste visa att problemen åtgärdats när miljökontoret återkommer för ny kontroll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om