Resetaket högre i årets deklaration

9 000- kronors gräns för avdrag för resor till och från arbetet.Schablonavdrag på 12 000 kronor för uthyrning av privatbostad.Höjt grundavdrag för pensionärer.Se där tre nyheter vid 2010 års taxering.

LULEÅ2010-03-27 06:00
Kontorschef Ingrid Lindahl och skatteinformatör Bo Vesterlund, vid Skatteverket i Luleå, konstaterar båda glatt att fler än hälften av de deklarationer som de får in är gjorda på elektronisk väg - internet, sms eller telefonsvar.
Bäst på att e-deklarera i Norrbotten är bodensarna - de placerar sig på trettonde plats bland alla kommuner i riket. Luleå kommun ligger på 28:e plats.
Norrbotten ligger åtta bland Sveriges län.
Mer tid till fuskare
- Vi tjänar otroligt mycket tid bara på att slippa öppna en massa kuvert. Ju fler som e-deklarerar desto mer tid får vi till att kontrollera folk som fuskar och desto mer pengar får vi ihop till vård, skola och annat viktigt, säger Bo Vesterlund.
- I hjälpavsnittet i den elektroniska deklarationen finns också alla de vanligaste frågorna som folk brukar ställa och svaren på dessa. Sedan går det alltid bra att skriva eller ringa till oss och fråga om råd, säger Ingrid Lindahl.
Ingrid Lindahl uppmanar också alla att noggrannt kontrollera de förtryckta uppgifterna i deklarationen.
- Det ska man göra dels för att inte missa att redovisa något, dels för att undvika att redovisa något dubbelt, säger hon.
Stimulerar uthyrning
Skatteverkets presenterar ett antal nyheter vid 2010 års taxering. Bland annat dessa:
4 Avdrag för resor mellan bostaden och arbetsplatsen medges endast för den del av kostnaden som överstiger 9 000 kronor. Förra året var summan 8 000 kronor.
4 Schablonavdraget vid uthyrning av privatbostad har höjts till 12 000 kronor per år. Förra året var summan 4 000 kronor. Syftet är att stimulera uthyrning i andra hand till exempel till studenter och turister.
4 Grundavdraget för pensionärer höjs. Tillägget är högst 18 100 kronor. Det här är två exempel:
Den som har en taxerad inkomst på 100 000 kronor får 1 980 kronor mindre i skatt.
Den som har en taxerad inkomst på 200 000 kronor får 780 kronor mindre i skatt.
Det höjda grundavdraget behöver inte yrkas utan ingår i uträkningen på deklarationsblanketten.
Ingrid Lindahl och Bo Vesterlund påpekar vikten av att personer som arbetar utomlands kontrollerar att de får en pensionsgrundande inkomst och så småningom pension utbetald från det aktuella landet.
- I dag jobbar så många utomlands, säger Ingrid Lindahl.
Tydligt avtal
Rot-avdraget betecknas av skatteverket som 2009 års händelse. Enligt de förtryckta deklarationblanketterna som nu skickas ut har 561 110 personer i Sverige fått skattereduktion för husarbete - hushållsnära tjänster eller rot-avdrag - med totalt 6 518 554 856 kronor. 2008 fick drygt 100 000 personer skattereduktion för husarbete.
I Norrbotten fick 9 755 personer sammanlagt 71 017 384 kronor i skattereduktion för husarbete under perioden juli-december 2009.
Ingrid Lindahl vill i sammanhanget uppmana alla som planerar att utnyttja rot-avdraget att göra upp ett tydligt avtal om villkoren med det företag som ska utföra arbetet.
- Det enklaste sättet att betala är fakturamodellen som innebär att företaget fakturerar kunden på halva arbetskostnaden och får den andra halvan i form av skatteavdrag.
Ingrid Lindahl vill också påpeka en annan sak:
- Folk som själv ska göra avdrag för husarbete missar ibland att tänka på att de måste betala en viss summa i skatt för att kunna få avdraget. Avdraget för husarbete är nämligen det som dras sist av alla avdrag. Den som inte har betalat nog mycket skatt för att få avdrag drabbas av kvarskatt.
Bo Vesterlund uppmanar makar att regelbundet kontrollera hur deras skattejämkning ser ut.
Fakta E-deklarationen
Kuriosa om e-deklaration 2009:

➤ Fler kvinnor än män gör den.
➤ Den yngsta som gör den är sju månader, den äldsta 109 år.
➤ Fler gör den i Rinkeby än i Danderyd.
➤ 5 155 747 olika personer har gjort den sedan starten, varav 499 746 var nya 2009.
➤ Personer födda 1970-1987 gjorde den mest, med en topp på 80 procent för födda 1983.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om