Tomas Widetun är ansvarig på Regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten för färdtjänst och riksfärdtjänst. Han poängterar att han inte kan diskutera enskilda fall som Gunnel Nilssons, men förklarar kort vilka regler som gäller.
– Först och främst handlar det om vilket ändamål resan har. Man får inte riksfärdtjänst för resor till jobbet, till exempel. En resa till en anhörig är dock ett giltigt skäl.
Widetun berättar också att ett skäl för att få riksfärdtjänst är att resenärens funktionsnedsättning innebär att resan blir mycket dyrare än för andra. Det kan handla om kostnad för ledsagare bland annat.
På grund av sekretessen kan han inte berätta varför Gunnel Nilsson inte fått sin resa beviljad, men han tipsar om att ett läkarintyg kan underlätta ansökan.
– Men egentligen behövs inte ett läkarintyg för att få riksfärdtjänst.
Han påpekar att riksfärdtjänst inte är som färdtjänst. Den som har färdtjänst är inte garanterad riksfärdtjänst.
– Vi följer lagstiftning och regler när vi beviljar riksfärdtjänst.
Han kan heller inte säga om en ny ansökan från Gunnel Nilsson skulle behandlas annorlunda.
– Jag kan inte diskutera enskilda fall.
Enligt Gunnel Nilsson själv fick hon ett nekande besked om riksfärdtjänst med motiveringen att hon borde klara att resa med den hjälp med ledsagning som resebolagen erbjuder. Beslutet hade gått att överklaga, men hon var vid det laget så trött på byråkratin, säger hon, att hon lät bli att göra det.