Renskötare i fokus

I går började en tre dagar lång Barentskonferens om psykiatri i Luleå.I dag står renskötande samer i fokus.- De norrbottniska samerna mår relativt bra. De är inte trängda som till exempel de renskötande samerna i Jämtland/Härjedalen, säger professor Lars Jacobsson.

Intresset för konferensen är stort. Bland 80-talet deltagare finns också kanadensare. "Vi satsar speciellt på att nå unga psykiatriker", säger Lars Jacobsson. FOTO: Göran Ström

Intresset för konferensen är stort. Bland 80-talet deltagare finns också kanadensare. "Vi satsar speciellt på att nå unga psykiatriker", säger Lars Jacobsson. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2009-03-18 06:00
Det är fjärde gången det ordnas en Barentskonferens om psykiatri. Tromsö, Archangelsk och Bodö har stått värdar före Luleå.
- Vi var inte sena att nappa på att stå som värd i år. Det handlar om ett mycket intressant samarbete omkring likartad problematik, säger Stefan Bergström, divisionschef för Vuxenpsykiatrin i Norrbotten.
Olika samarbetsprojekt
Lars Jacobsson, professor vid Umeå universitet, beskriver Barents som ett geografiskt område bestående av mycket glesbygd och speciellt samhällsklimat som ställer särskilda krav. Avstånden är långa och det är glest mellan människorna. Det skapar resursproblem. Det är svårt att få tjänster besatta.
Barenstkonferenserna om psykiatri har resulterat i olika samarbetsprojekt. Det gäller till exempel mellan Archangelsk, Murmansk, Tromsö och Umeå.
Självmordsepidemi
- Vi har en rättspsykiatrisk avdelning i Umeå och har utbildat personal i Murmansk där en likadan avdelning byggts upp, säger Lars Jacobsson.
I Ryssland är självmordstalen bland renskötande samer höga och Lars Jacobsson påminner om en självmordsepidemi i Karasjokk i Norge för 10-15 år sedan då sju-åtta unga samiska män tog livet av sig.
- Ur Karasjokk-erfarenheten har fötts en psykiatrisk forskningsenhet och psykiatrisk verksamhet i Karasjokk. Också svenska samer har blivit hjälpta av det, säger han.
Bristande förståelse
Lars Jacobsson talar om en misstro mot vården bland samer. De känner sig inte förstådda.
Han konstaterar också en bristande kulturförståelse.
- Jag kan ge ett exempel; En samisk man hittar sin flickvän död i sängen. Det är en fruktansvärd upplevelse och mannen blir sjukskriven. Men när han vill följa de sina på kalvmärkning i fjällen så nekas han sjukskrivning med motiveringen att han kan börja arbeta. Det finns ingen förståelse för hur viktigt det är för mannen att få vara med, säger Lars Jacobsson.
Behov av utbildning
Han ser ett stort behov av att utbilda landstingspersonal, inte minst personal inom primärvården.
- Umeå universitet har ett samarbete med psykolog Lotta Omma som jobbar inom barnpsykiatrin i Gällivare. Och till hösten startar vi ett informationsprojekt för primärvårdspersonal i Västerbottens inland, säger han.
Landstingsledningen i Norrbotten har tvekat inför ett motsvarande projekt här.
- De frågar "Ska man särbehandla samer?", säger Lars Jacobsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om