På Hällgrundet står Erik Marklunds vita Kristusstaty och tar emot båtfarare med en öppen famn.
Strax intill lyfter en inte lika gästvänlig mås som störtdyker mot vår båt. Träcket slår ned någon meter från relingen.
Vi befinner oss 24 nautiska mil från Luleås södra hamn.
– Vår semester brukar alltid börja på Brändöskär. Det är bara här som jag kan känna ett sånt lugn, förklarar trebarnsmamman Malin Holmqvist.
Längst ut i havsbandet ligger det gamla fiskelägret med sitt skärgårdskapell från 1774. I den skyddade havsviken står 30 sjöbodar kvar i vattnet, trots att det har gått många år sedan de användes till sitt ursprungliga syfte.
Den här dagen trängs glassugna sommargäster på bryggan i väntan på turbåten Symfoni. Trots att solglittret sprider sig i en spegelblank havsvik står de små, röda stugorna tätt som om de tillsammans hukade sig undan havsvindarna.
Brändöskär har genom landhöjningen vuxit ihop med Uddskär. Miljön är vindpinat karg, men erbjuder också små, dolda smultronställen.
Ett sådant ligger bokstavligen utanför Luleå kommuns uthyrningsstuga Harren. Här har basketfamiljen Pihl/Holmqvist hittat sitt skärgårdsparadis.
Iklädd sin nya Napoli-tröja visar åttaåriga Noah sitt personliga favoritställe, där man i timmar kan ägna sig åt bad och stenkastning.
– När vi är på Brändöskär gör vi inga planer utan låter varje dag ta den tid den vill. Igår studerade vi en nyckelpiga och jag har upptäckt att jag tycker om att handdiska, förklarar pappa Dennis Pihl, som till vardags är tränare på basketgymnasiet.
Malin Holmqvist är familjens framgångsrikaste tränare med fem SM-guld på meritlistan, men den här dagen handlar det mer om att tillaga lunch. Kylskåpet drivs av gasol. Solceller skapar el till kokplattorna.
– Varje ö i Luleå skärgård har sin unika miljö, men jag gillar Brändöskär för de mjuka klipporna. Här förstärker dofterna upplevelsen. Det luktar hav, natur och tjära.
Den forna telefonkiosken utgör i dag öns bibliotek. Telefonen har tystnat, men man kan låna Alistair McLeans roman "Åtta glas".
Nedanför Erik Marklunds altarmålning testar Noah kyrkorgeln. På de kraftiga stockarna syns yviga namnteckningar från personer som bidragit till skärgårdsöns frälsning.
Luleå kommun erbjuder numera 13 skärgårdsstugor till uthyrning. Fem står på Brändöskär, två på Småskär, tre på Kluntarna och den resterande trion finns på Junkön. Det finns planer att förtäta beståndet på Kluntarna och Småskär, men beslut fattas troligen under nästa år.
Stugorna går att hyra året runt till subventionerat pris. Midsommarafton utgör starten för den fullbokade sommarperioden.
– Det är ändå svårt att få lönsamhet. Luleå kommun ser det snarare som en möjlighet för mindre bemedlade att ta sig ut i skärgården på ett relativt billigt sätt. Det är många barnfamiljer och Luleåbor som nyttjar stugorna, säger avdelningschef Ove Forsberg.
I en av stugorna möter vi Elisabeth och Magnus Malm från Vårgårda i Västergötland. Elisabeth är född i Luleå och äger också en kyrkstuga i Gammelstad.
– Jag var faktiskt på Brändöskär förra sommaren, men då fick vi bara stanna en dag. Det gav mersmak. Den här gången ska vi undersöka ön lite mer tillsammans med min son och två barnbarn. Jag skulle vilja ge en elogé till Luleå kommun som erbjuder en sådan fantastisk möjlighet för alla som saknar båt att kunna upptäcka Luleås skärgård, säger Elisabeth Malm.