Ämnet är svenskarnas matvanor under midsommaren och muslimernas dito under fastemånaden Ramadan som börjar i dag och avslutas den 16 juli. Vi beger oss till Willys i Södra hamn i Luleå för att fråga butikschef Urban Winther om vilka matvaror som säljer mest.
– Vi säljer ungefär 50 burkar matjessill en vanlig vecka och den här veckan säljer vi drygt 3 000 burkar. Laxsidan som kunderna köper mellan 60 och 70 kilo av en vanlig vecka säljer vi mellan 800 och 900 kilo av den här veckan. Färskpotatisen säljer 15 gånger mer än en vanlig vecka, säger han.
Matjessill, lax och färskpotatis är med andra ord tre favoriter på det norrbottniska midsommarbordet. Därtill kommer jordgubbarna som säljs i "enorma volymer".
– På grund av kylan är de svenska jordgubbarna sena i år. Vi säljer mest belgiska gubbar, säger Urban Winther.
Sedan övergår butikschefen till att berätta om vad muslimerna äter när fastan väl är slut för dagen, eller vilka matvaror som säljer mest i "hans" butik.
– Dadlar, oliver, olja, ris och tomater. Vi säljer mellan 15 och 17 gånger mer dadlar under Ramadan jämfört med en vanlig månad, säger Urban Winther och visar en helsida i butikens reklamblad som riktar sig speciellt till muslimerna.
Denna riktade reklamsida har rubriken "Vi har allt för Ramadan!". Den rymmer förutom de uppräknade varorna också varor som cashewnötter, iste, kondenserad mjölk, fetaost och mozzarellaost.
Men när kan då våra norrbottniska muslimer äta med tanke på att solen aldrig går ner nu? Ayse Duyar, talesperson för Norrbottens islamska center, hänvisar till Islamska förbundets hemsida som innehåller utförlig information om detta. Hon vet själv att berätta följande:
– Sveriges imamråd har kommit fram till att vi här uppe ska följa tiderna för solens upp- och nedgång i Stockholm.
Ayse Duyar berättar att muslimerna äter lite mer och lite festligare mat än vanligt under Ramadan.
– Istället för en rätt äter vi fler och festligare rätter. Vi börjar måltiden med att äta dadlar och oliver precis som profeten Muhammed en gång gjorde, säger hon.
När intas då läckerheterna i midnattssolens land – Norrbotten?
Ja, i dag, torsdag den 18 juni 2015 – den första dagen i Ramadan – går solen ned 22.07 i Stockholm. Efter detta klockslag kan intaget av dadlar och oliver börja för att sedan följas av fler och fler rätter. Det behövs. Dagens längd i Stockholm är trots allt 18 timmar och 36 minuter och då får de fastande varken äta eller dricka något.