Rektorn: "Jag är ett offer för moralpaniken"

Efter anklagelserna om sexfixering har Anders Karlsson polisanmält nyhetssajten Nyheter24 för grovt förtal.- De sprider rena lögner och jag har blivit ett offer för moralpaniken, säger han.

Anders Karlsson har tvingats lämna sitt arbete som rektor för Norrlands entreprenörsgymnasium efter skriverierna om hans medlemskap i olika grupper med sexuell anknytning på Facebook. "Moralpanik", säger han själv och hävdar att han inte gjort någonting moraliskt fel eller klandervärt. FOTO: Kurt Engström

Anders Karlsson har tvingats lämna sitt arbete som rektor för Norrlands entreprenörsgymnasium efter skriverierna om hans medlemskap i olika grupper med sexuell anknytning på Facebook. "Moralpanik", säger han själv och hävdar att han inte gjort någonting moraliskt fel eller klandervärt. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-06-18 06:00
Anders Karlsson, 53, har varit med och byggt upp Norrlands entreprenörsgymnasium från grunden.
- Jag är arkitekten bakom hela skolan och mina två barn går på skolan, säger han.
Belönad skola
Verksamheten startade 2006 i kommunal regi men drivs sedan 2007 som en friskola. Det gångna läsåret har 84 elever studerat vid skolan som under sin relativt korta verksamhetstid har erhållit flera utmärkelser och stipendier. Bland annat belönades skolan i september 2008 med ett entreprenörsstipendium på 400 000 kronor från Längmanska företgarafonden, Sparbanksstiftelsen Norrbotten och Sparbanken nord.
Nu har Anders Karlsson under turbulenta former tvingats lämna det som blivit något av hans livsverk.
Nyheter24 polisanmäls
Sedan hans anknytning till olika grupper på Facebook med sexuell anknytning blev en offentlig nyhet har Anders Karlssons tillvaro slagits i spillror.
- Man kan säga att mitt liv är förstört och jag är djupt kränkt. Gränsen för privatlivets helgd har överskridits grovt, säger han.
Anders Karlsson har polisanmält Nyheter24 för grovt förtal. Han menar att Nyheter24 överdrivit kraftigt och i en del fall spridit rena lögner.
- Det är en helt förvanskad bild av mig som ges. Jag är med i 250 grupper på Facebook och fan till några grupper. Bland grupperna finns "Ja till Norrbotniabanan", "Utöka vargstammen" samt en massa grupper med inriktning på filosofi och olika författare. Cirka 1,5 procent av alla grupper jag är med i har någon form av sexuell anknytning, exempelvis "Love" och "Efter sex-mys". Är det sexfixering? Nyheter24 påstår också att jag medverkat på sexdejting-sidor. Det är en ren lögn, säger Anders Karlsson.
Han tycker att han har en sund inställning till sex.
"Det är horribelt"
- Jag tycker att sex är en naturlig och en lustfylld del av livet och ser ingen orsak att hymla om det. Jag bejakar livet och sex - inte pornografi på något sätt. Jag står öppet för det jag gör och anser inte att jag har gjort någonting fel, omoraliskt eller klandervärt. Tyvärr verkar det inte vara accepterat för en rektor att ha ett normalt, sunt sexliv. Det här är ju moralpanik, säger han.
Enligt Anders Karlsson är de bilder som Nyheter24 använt för att illustrera hans påstådda sexfixering helt lösryckta ur sitt sammanhang och har ingen sexuell anknytning alls.
- Exempelvis visar en av bilderna mig iförd ett förkläde med en teckning av en kvinna i sexiga underkläder. Jag besökte en mässa i St: Petersburg och såg det där förklädet i en monter som en reklambyrå hade. Tänkte att det kunde vara en bra affärsidé för någon av UF-företagen på skolan att sälja den. Och så har man vridit det till att bilden skulle visa min sexfixering. En annan bild visar när jag och några andra män dansar magdans på en hotellfest i Turkiet. En bild visar mig klädd i kvinnokläder på en maskerad. Det är ju helt horribelt, säger Anders Karlsson.
Ångrar du att du medverkat öppet på Facebook?
- Nej, absolut inte. Jag har kanske tänjt gränserna - inte som privatperson men i förhållande till min befattning som rektor. Men jag anser inte att jag har gjort någonting som är omoraliskt eller klandervärt och det har ju inte styrelsen aklagat mig för heller. Jag har också fått en mängd meddelanden och mail från personal och elever på skolan som ger mig sitt stöd. Det känns bra mitt i den här overkliga soppan, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om