Rekordutdelning till NSD:s ägare

2010 blev ett relativt bra år för Norrbottens media, där bland annat NSD ingår. Vinsten blev 31,6 miljoner kronor. Utdelningen till ägarna blev ännu större - 40 miljoner.- Men konkurrensen i branschen är stenhård. Vi måste hela tiden effektivisera, säger Lennart Foss, styrelseordförande.

Ordning och reda på ordningsvakterna. Uniformen blir obligatorisk från och med 1 december 2012.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: POLISEN</_Bildtext Fotobyline>

Ordning och reda på ordningsvakterna. Uniformen blir obligatorisk från och med 1 december 2012.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: POLISEN</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Polisen

LULEÅ2011-05-24 17:31

Lennarts Foss är inte bara styrelseordförande i Norrbottens media utan även koncernchef för NTM-koncernen, som äger Norrbottens media och är en av Sveriges största mediekoncerner. Han verkade nöjd efter tisdagens bolagsstämma och styrelsemöte i Norrbottens media.

- Efter lågkonjunkturen har det vänt uppåt. Det ser man inte minst på platsannonserna som är en bra konjunkturmätare. Även om vi inte är uppe på 2007 och 2008 års nivåer så går det åt rätt håll, säger han.

"Ackumulerade vinster"
Det blev en vinst på 31,6 miljoner kronor för Norrbottens media 2010. Föregående år blev det ingen utdelning till ägarna men nu får de desto mer: 40 miljoner kronor. Det innebär att NT kan stoppa 20 miljoner i sin kassakista medan minoritetsägarna, det Socialdemokratiska partiet i Norrbotten genom Valrossen samt Piteå-Tidningen, får tio miljoner vardera.

Varför är utdelningen till ägarna större än bolagets vinst?
- Det gör vi för att ägarna har så mycket pengar bundna i verksamheten. Det är ackumulerade vinster och det är rimligt att ägarna får del av dem. Norrbottens media har ändå en soliditet på 46 procent och är ett urstarkt bolag, säger Lennart Foss.

"Konkurrensen är stenhård"
Även om siffrorna pekar åt rätt håll och ägarna har fått en rekordstor utdelning så finns det svårigheter, enligt Lennart Foss.

- Konkurrensen i branschen är stenhård. Vi måste hela tiden effektivisera och spara. Två tredjedelar av våra intäkter kommer från annonserna och det är många aktörer som slåss om annonsörerna. Men vi ligger långt framme när det gäller satsningen även på andra kanaler än de abonnerade tidningarna - gratistidningar, webb, tv-kanaler och radiokanaler. Vi gör det mer än något annat medieföretag i landsorten. Det gör att vi står väl rustade inför framtiden, säger han.

NSD fick 16,8 miljoner kronor i statligt presstöd för 2010 och har beviljats presstöd även för 2011.

- Det presstödet ska användas unikt för NSD, helt i enlighet med presstödsnämndens villkor, slår Lennart Foss fast.

FAKTA Norrbottens media

µ 2007 blev Norrköpings tidningar, NT, huvudägare till NSD. NT ägde sedan tidigare Norrbottens Kuriren och i samband med övertagandet av aktiemajoriteten i NSD bildades ett nytt bolag, Norrbottens media AB, där de båda morgontidningarna blev helägda dotterbolag. Norrbottens media ingår i NTM-koncernen och samägs med Piteå-Tidningen och Valrossen (ägt av Socialdemokratiska partiet i Norrbotten).

µ Norrbottens media äger och driver, förutom NSD och Norrbottens-Kuriren, även gratistidningen Extra, tv-kanalen 24Norrbotten, produktionsbolaget Teknomedia samt tryckeriet Tryck i Norrbotten AB. Norrbottens media är minoritetsägare i MTG radio med radiokanalerna RIX FM, Bandit och Lugna favoriter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om