– Det känns som att det är rekord. Det verkar som att vi blir fler och fler efter vägen också, säger Sophie Gunnarsson, verksamhetsledare vid RFSL och en av initiativtagarna till Luleås pridefestival.
Luleå Pride hålls för tredje året, och paraden har blivit större och större för varje år. I fjol gick cirka 2000 personer i tåget.
NSD gjorde en överslagsräkning och kom fram till att det var drygt 2000 personer. Enligt uppgift från arrangören senare under lördagen var det 4000 personer i tåget.
Pridetåget dansade fram i solen genom centrala Luleå mellan klockan 15 och 16 på lördagseftermiddagen, flera hundra meter långt med tre rejäla musikanläggningar insprängda på strategiska platser.
Det var barnvagnar, flaggor, banderoller, politiker, äldre damer med käppar, tioåriga killar på sparkbrädor och ungdomar på rollerblades.
"Marching for those who can´t" stod det på banderollen som Martina Rasch bar tillsammans med en kompis.
– Jag bär den här för de HBTQ-personer runt hela världen som inte kan göra sina röster hörda av rädsla för att drabbas av förtryck, hat, mord och fängelse. Se på Uganda och Ryssland, exempelvis, säger hon.
Prideparaden startade på Rådstugatan vid Stadsparken, marscherade Skeppsbrogatan, Nygatan, Köpmangatan, genom Floras kulle och tillbaka till Stadsparken längs Storgatan.
Tåget möttes av taktfasta applåder från Luleåborna som satt på uteserveringarna.
– Det är roligt att se att så många ungdomar är engagerade, säger Gunilla Svensson, en av alla Luleåbor som följde tåget från sidan.
– Det är kul att det blivit så stort. Det har verkligen gått framåt. Som Luleåbo är man stolt över det här, säger Marie Jonsson.
Moa Bergqvist, Sebastian Vanhatalo och Amanda Johansson kom från Boden för att tåga. De gick tillsammans med Lovisa Larsson, Luleå.
– Det är tredje året för mig. Det är en riktigt rolig grej och det är kul att träffa folk, men det viktigaste är ändå att man manifesterar någonting. Man ska vara stolt för den man är, säger Sebastian Vanhatalo.
– Alla har rätt att vara den man vill utan att bli kränkt, säger Amanda Johansson.
Sofia Lundberg, Katarina Gulliksson, Ann-Catrine Westerberg, Anna-Lena Lüddeckens och Birgitta Nordmark representerade biblioteket i Luleå.
– Biblioteket står för mångfald. Därför är det viktigt att vi är med och stödjer detta, säger Ann-Catrine Westerberg.
– Kärleken har många sidor och det har biblioteket också, säger Birgitta Nordmark.