Kön av husbilar och husvagnar har ringlat sig lång utanför campingen i Karlsvik som i nästa vecka planerar att summera sin 36:e sommar.
Anstormningen drog igång på midsommarafton och hölls i sig under hela juli. Stundtals var kön så lång att First Camp fått hänvisa gästerna till Örnvik, Boden eller Pite havsbad.
– Det har varit fullt ös i campingen som vi kallar "Lilla Norge". 90 procent av våra gäster har i år varit norrmän, berättar Charlotta Nilsson.
Hon är säker på att det handlar om en pandemieffekt. Det fanns ett uppdämt behov sedan alla restriktioner efter två år med pandemin plockats bort.
Turistinvasionen har gjort att lilla Karlsvik plötsligt fick fler invånare än exempelvis Råneå. Enligt destinationschef Charlotta Nilsson innebär en fullsatt camping närmare 3 000 personer per dag.
– Det har varit en fantastisk sommar. Enda problem har varit svårigheter att få tag i personal. Många har fått slita hårt i sommar.
Hur ser det ut just nu?
– Vi har fortfarande en bra beläggning i stugorna. Några husvagnar är kvar. Efter norrmännen kommer som regel tyskar och italienare som stannar till på vägen upp till Nordkap, förklarar Charlotta Nilsson.
Tobias Lindfors, koncern-vd och delägare i Pite havsbad, är också på väg att summera ett rekordresultat både för Pite havsbad och Cape East i Haparanda.
Havsbadsanläggningen utanför Piteå omfattar 400 hotellrum, 230 stugor och 1 100 campingplatser. När anläggningen är full rymmer den cirka 7 000 personer per dag, vilket motsvarar den sammanlagda befolkningen i Överkalix och Övertorneå kommun.
– Det har varit en fantastisk sommar. Jag ser tre faktorer till rekordsiffrorna. För det första är att den starka hemesterstrenden i Sverige fortsätter. Vi slår också rekord när det handlar om den norska turismen som i år har varit större än någonsin. Slutligen, nu får vi betalt för att vi investerat över 100 miljoner kronor i anläggningen i Piteå sedan 2015, säger Tobias Lindfors.
Både i Pite havsbad och Cape East kommer, enligt Tobias Lindfors, mer än varannan gäst från Norge.
– Sommaren har varit bra även i vår tredje camping, Camp Gielas, men eftersom anläggningen tidigare har ägts av Arvidsjaurs kommun så att vi har inga siffror att jämföra med, förklarar Tobias Lindfors.