Trafikverket släppte nyligen statistik över registreringen av A-traktorer, som fordonet också kallas. Det handlar om rekordsiffror. Antalet fordon har fördubblats under de senaste 2,5 åren.
Det ökade intresset blev möjligt efter en regeländring i juli 2020 som gjorde det lättare att bygga om en personbil. Förändringen innebar att även automatväxlade bilar kan förvandlas till EPA-traktorer.
I dag är trenden allra starkast i Västra Götaland före Skåne, Dalarna, Stockholm, Västernorrland och Norrbotten.
Det finns 2 541 registrerade EPA-traktorer i Norrbotten som under det senaste året redovisar en ökning med 20,3 procent. Piteå tillhör de A-traktortätaste kommunerna i hela landet, speciellt om man beaktar folkmängd.
Den vanligaste bilmodellen är en ombyggd Volvo, som har fler traktorer än alla andra bilmärken tillsammans.
16-årige Oscar Nyberg köpte sitt fordon för tre veckor sedan. Det är en Volvo XC70 av 2001 årsmodell.
– Bilen är ursprungligen importerad från Tyskland. Jag trodde inte att jag skulle ha råd, men jag och min pappa hittade den på Blocket. Vi fick den för ett bra pris eftersom den inte gick att använda. Det har tagit ett par veckors arbete innan jag kunde köra en sväng för första gången.
Han betecknar sitt fordon som ett oumbärligt lyft, speciellt med tanke på att han delar sin tillvaro mellan föräldrarnas hem i Antnäs respektive Sävast.
– Förr körde jag moppe, men jag kommer att ha stor nytta av mitt fordon även om jag inte har råd att köra den varje dag. Det var många hundralappar som fladdrade i väg när jag tankade för första gången.
Motorgården på Banvägen har vuxit fram Luleås största mötesplats för motorintresserade ungdomar. Cirka 200 ungdomar kom till vårens motorträff för EPA-traktorer.
Enligt föreståndaren Patrik Karlsson kör 65 procent av alla besökare EPA-traktorer. Han är speciellt glad över att motorträffarna lockar lika många tjejer som killar.
– Jag är medveten om att det finns många klagomål mot EPA-traktorer, men det klagas på allt i trafiken. I dag är den högsta tillåtna hastigheten 30 kilometer/timmen. Det är min åsikt att hastighetsgränsen borde höjas till 45 km/h, vilket skulle göra att trafiken flöt bättre och säkerheten på vägarna höjs, anser Patrik Karlsson.