Rekordmånga ormbitna husdjur i år • "En stor ökning"

Rekordmånga hundar och katter har blivit ormbitna den här våren. I helgen fick djursjukhuset i Gammelstad in fler än tio ormbitna djur. "Det är absolut ett rekord", säger Louise Tardén, djursjukhuschef i Gammelstad.

 En uppsvälld och loj Norrbottenspets. Caroline Andersson visar var ormbettet tog.

En uppsvälld och loj Norrbottenspets. Caroline Andersson visar var ormbettet tog.

Foto: Reino Jillker

Luleå2023-05-22 19:00

In i undersökningsrummet på djursjukhuset kommer veterinärchef Carolina Andersson in med en hund i band. Hjälper den lite loja hunden med ett ovanligt stort huvud upp på ett undersökningsbord och börjar undersöka den.

– Det är faktiskt en Norrbottenspets men ormbettet har gjort att nosen svullnat upp ordentligt, säger hon.

Det är inte den enda hunden som är inskriven på djursjukhuset Evidensia i Gammelstad i Luleå. Några av hundarna och katterna har fått åka hem men ännu finns några hundar kvar inskrivna.

– Det är en stor ökning sedan föregående år. Vi har aldrig haft så här många huggormsbett tidigare. Det brukar i vanliga fall vara enstaka fall när ormarna kryper fram, men i år är det ovanligt många, säger Louise Tardén.

Ett ormbett på en hund eller katt kan få väldigt allvarliga följder. 

– Vi ser ibland att de till och med kan dö. Det är relativt ovanligt men jag tycker att vi upplever något dödsfall av ormbett varje år, säger veterinärchef och legitimerad veterinär Caroline Andersson.

Det vanliga är att hundarna blir bitna i nosen då de vill gå fram och lukta på ormarna, medan katterna ofta blir bitna i tassarna då de gärna vill slå till ormarna. Det är också fler hundar än katter som blir bitna.

– Ser man att det är en orm i närheten så ska man helst ta bort sitt djur därifrån för ormen kan bita flera gånger om man har otur. Blir de bitna ska man hålla dem i absolut stillhet för ju mer de rör på sig, desto mer ökar deras blodcirkulation och då sprids giftet. Man ska också helst lyfta dem, om man kan, så att de inte behöver gå själva. Inte heller ska man röra området där de blivit bitna utan bara ta dem till veterinär så fort som möjligt, säger Caroline Andersson.

Generellt sett så klarar sig katter bättre än hundar om de blir ormbitna.

– Man vet inte varför det är så, men man har bara sett det. Det får också ont av svullnaden så vi rekommenderar att de ska komma in med katterna också, säger Caroline Andersson.

Vid ett ormbett uppstår ganska omgående en kraftig svullnad som gör mycket ont av giftet de fått i sig.

– Beroende på hur dåliga de är så rekommenderar vi att de ska skrivas in för understödjande behandling och smärtlindring. Ibland kan vi även behöva ge dem ormserum för att motverka symtom, säger Caroline Andersson, veterinärchef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!