Transportstyrelsen släppte nyligen statistik för årets sex första månader. Den visar på en ökning i riket med över tio procent jämfört med samma period föregående år.
För Norrbottens del gäller samma negativa trend. Under första halvåret har 640 norrbottningar förlorat körkortet. Senaste gången den siffran överträffades var 2016 och då gällde det ett helårsresultat.
Vanligaste skälet till att förlora körkortet är fortkörning. I Norrbotten förlorade 353 förare rätten att köra bil på grund av hastighetsöverträdelser under första halvåret. Under hela förra året var motsvarande siffra 263.
I dag dras körkortet in om trafikanter ertappas att köra 21 km/h för fort på en väg som har 30 km/h som högsta tillåtna hastighet eller 31 km/h för fort på en 40-väg eller uppåt.
Mattias Martinsson, gruppchef för trafikpolisen i Norrbotten, tror att polisens ökade närvaro på vägarna är en orsak till förändringen.
– Jag är inte förvånad över utfallet. I sommar har vi fått möjlighet att arbeta mer som trafikpoliser än under de senaste åren. Det har gett resultat.
Framför allt har polisen ökat bevakningen av högtrafikerade sträckor som E4, E10, E45 och riksväg 97.
Mattias Martinsson är bekymrad över att så många norrbottningar inte respekterar hastighetsbegränsningar.
– De flesta trafikanter sköter sig bra, men vi kan inte ge något bra betyg till norrbottniska bilister. Det kör som regel alldeles för fort.
Totalt finns det 6,7 miljoner körkortsinnehavare i Sverige. 53 procent är män. Av de 20 303 återkallelsebeslut som Transportstyrelsen fattade under första halvan av 2020 var 16.540 män. Fyra av fem återkallade körkort tillhör alltså män. Snedfördelningen kan delvis förklaras av att det är vanligare med män i trafiken, men det är inte hela svaret.
– Man kan inte säga att kvinnor kör bättre än män, men siffrorna talar för att kvinnor kör säkrare än män, säger Åsa Bergqvist, enhetschef på avdelningen körkort på Transportsstyrelsen.
Trafikpoliserna har också i högre utsträckning än tidigare genomfört kontroller av yrkestrafik. Redan i dag är polisen i Norrbotten på väg att nå sitt uppsatta mål om 210 kontroller av farligt gods, cirka 600 kontroller av yrkesförares fordon och att de respekterar regelverket för dygnsvila. Till det tillkommer ytterligare 300 flygande inspektioner av tung yrkestrafik.