Rekordår för strömmingsfisket

"Ett rekordår" säger fiskaren Bengt Berglund i Kallax om årets strömmingsbestånd. Enligt fiskarna är det ovanligt mycket strömming längs Norrbottens kust i år.

Redkordår. Fiskarna längs Norrbottens kust har sett en stor ökning av strömmingsbeståndet i år.

Redkordår. Fiskarna längs Norrbottens kust har sett en stor ökning av strömmingsbeståndet i år.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2015-06-23 16:34

Fiskare i Luleå skärgård är överens: strömmingsbeståndet är rikare i år än det har varit på länge. I Kallax fick de 1000 kilo strömming i bara ett nät, något som fiskaren Bengt Berglund aldrig sett under sin tioåriga karriär.

– Jag har aldrig sett så här mycket på ett nät. Det tog en timme hem, båten var så tung, säger Bengt Berglund.

Men den kalla försommaren har gjort att strömmingsfisket fått vänta på sig. Normalt sett brukar de fiska helgen före midsommar, men i år har den riktiga fångsten dröjt. Sen kom den med besked.

– Det gäller att pricka rätt, det är som ett lotteri. Det har varit så regnigt och kallt under försommaren, nu är det 14 grader i vattentemperatur och det behöver vara minst tolv. Den har legat på bara nio grader ett bra tag, säger Bengt Berglund.

Men vad ökningen beror på vågar han inte slå fast.

– Jag vet inte, vi har lagt oss på andra sidan ön och bytt ställe. Kanske beror det på det, säger Bengt Berglund och tillägger att de behövt lämna nät ute som de får hämta senare på grund av stora fångster.

Även yrkesfiskaren Lennart Sundström vittnar om ett ökat bestånd. Han anser att det skett en ökning de senaste åren.

– Det har varit hemskt mycket fisk i år. Jag har sett en liten ökning de sista åren. Jag har pratat med en del amatörer och de säger likadant, säger Lennart Sundström.

Varför tror du att den har ökat?

– Allt går i cykler och bestånden går upp och ner. Det kan ha varit en bra cykel i år, säger Lennart Sundström.

Fiskaren Johnny Stålarm i Hindersön har själv inte fiskat strömming i år, men har hört av många strömmingsfiskare att det är rikt med strömming i vattnen.

– Det har varit mycket strömming rakt in i skärgården, annars brukar den vara rätt ut. Jag har hört av andra att det är bra med strömming. Det har varit tidigt öppet vatten i år, kan vara det, säger Johnny Stålarm.

Dan Blomkvist på länsstyrelsens vatten- och fiskeenhet har ingen statistisk på strömmingsbeståndet och har i nuläget ingen teori om vad ökningen kan bero på.

– Jag kan inte dra några slutsatser nu, fiskarna kan ha samlats på ett annat sätt. Jag behöver en vetenskaplig grund för att kunna ge en teori, säger Dan Blomkvist och fortsätter:

– Det man vet är att den samlar ihop sig i lek i täta stim, råkar det fastna stim i nätet så får du mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om