Rekord i miljoner
SSAB:s resultat för årets andra kvartal slår rekord och överträffar förväntningarna. I de lokala löneförhandlingarna mellan Metallfacket och SSAB, som avslutades före semestrarna, kom parterna överens om att arbetarna i Luleå ska få lokala påslag baserade på effektiviseringar som görs.
SSAB-koncernen redovisar rekordresultat i årets andra kvartalsrapport. Stålföretaget gör en vinst efter finansnetto på 3 006 miljoner kronor. Vinsten under samma period i fjol var 1 848 miljoner kronor. FOTO: Magnus Pehrsson
Foto: Magnus Pehrsson
Resultatet överstiger förväntningarna. Branschanalytikerna hade, enligt nyhetsbyrån Reuters, i genomsnitt trott på en vinst på 2 688 miljoner kronor.
Även omsättningen har stigit kraftigt jämfört med andra kvartalet i fjol, från 9 099 till 14 957 miljoner kronor.
Om den gynnsamma utvecklingen fortsätter kan fjolårets lönsamhetsrekord, med en total vinst på 7,3 miljarder kronor, slås.
Mullrade i leden
SSAB gjorde under 2007 en vinst på 700 miljoner kronor i månaden, eller närmare 25 miljoner kronor om dagen.
Inför årets lokala förhandlingar på SSAB i Luleå mullrade det i leden bland Metallklubbens medlemmar. Ledningens utgångsbud var att inte betala en krona utöver det centrala avtalet medan arbetarna tyckte att man skulle få del av företagets rekordstora vinster.
Inte minst bidrog de gynnsamma bonusavtalen för SSAB:s högre chefer till att röster höjdes för ett rejält lokalt påslag. Chefernas bonussystem innebär att SSAB:s verkställande direktör, Olof Faxander, kan fördubbla sin årslön på 4,5 miljoner kronor.
- Det är klart att sådana orimliga bonusar sticker i ögonen på våra medlemmer. De som har varit med om att jobba ihop till de höga vinsterna vill ju också att det ska synas i lönekuvertet, säger Tomas Karlsson, vice ordförande i Metallklubben vid SSAB i Luleå som har cirka 1 600 medlemmar (anställda på Gestamp hardtech och Plannja inräknade).
Typ av lönetrappa
De lokala löneförhandlingarna avslutades före semesterperioden.
- Vi kom överens om att vi till hösten ska införa ett slags lönetrappa av liknande typ som de har i Borlänge. Systemet innebär att effektiviseringar, produktionsökningar och ändrade arbetssätt ska kopplas till lönerna. Hittills har vi inte fått betalt för att vi har blivit allt duktigare på att producera på ett kostnadseffektivt sätt. Nu ska det förhoppningsvis ge utslag även i plånboken, säger Tomas Karlsson.
- Vi vet ännu inte hur det kommer att slå. Men om det inte fungerar som det är tänkt så måste vi justera i nya förhandlingar.
Vinstdelningssystem
Utöver lönen har de SSAB-anställda ett vinstdelningssystem.
I fjol gav det maximalt utslag och nådde taket på 24 000 kronor per anställd och år.
- Vinstdelningssystemet är kopplat till resultatet. Det nya systemet som införs i höst är kopplat till arbetssätt och processeffektiviseringar, säger Tomas Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!