Varför gör ni det här?
– Det är en del i ett långvarigt utvecklingsarbete inom sektionen, som syftar till att hela tiden förbättra verksamheten. Vi vill bli mer effektiva, utnyttja våra resurser på bästa sätt och därigenom nå ett bättre resultat. Det kommer både anställda och patienter till gagn.
Hur går det till?
– Vi har internationella representanter från CARF på plats som granskar vår verksamhet, som består av Neurorehab avdelning 41 och Neuro och smärtrehabmottagningen, båda i Sunderbyn, samt Garnis rehabcenter i Boden. De tittar på hur vi utför vårt arbete och hur vi svarar upp mot kraven i standarden. Det är främst ur ett patientperspektiv.Vilket utfall vi har på patienterna och hur vi efterlever patienträttigheterna, exempelvis. De har rätt att vara delaktiga i sin rehabilitering. Men också hur vi involverar anhöriga och andra intressenter i vården.
Ser det bra ut för er?
– Ja, vi är säkra på att vi får ackrediteringen. Det blir besked om en månad. Men det finns andra vinster i det här än att bara få ett kvitto på verksamheten. Det är en skotte och två amerikaner som är här från CARF, de är erfarna och skickliga yrkesmän, som förutom att de tittar på verksamheten även ger förslag och råd på hur vi kan bli ännu bättre.
Hur vanligt är det här?
– I Sverige är det främst de stora universitetssjukhusen som valt att CARF-ackreditera sig. Så vi ligger ganska långt framme.
Fotnot:
CARF (Commission of Accreditation of Rehabilitation Facilities) är en ideell, amerikansk organisation som sedan 1966 granskat över 12 000 enheter i samtliga världsdelar. CARF är erbjuder en kvalitetssäkring enligt en internationell standard.