Fjolårets värmebölja är ett minne blott. För krögarna och turistnäringen har årets regniga och kalla sommar varit ett stort problem. Bistro Bar Brygga i Norra hamn är en av de restauranger där konsekvenserna av regnet varit påtagliga.
– Det är mycket mindre folk än förra året. Det är mindre än en normal sommar även med turister. Det är inte lika roligt att vara här när det är tio grader som när det är 20 grader, säger Henrik Gröntvedt, ägare av Bistro Bar Brygga.
Enligt Henrik Gröntvedt har de haft ett tapp på cirka 40 procent i omsättning i jämförelse med fjolåret. Boven i dramat är det kyliga kvällarna som gjort att den stora tillströmningen av middagsgäster lyst med sin frånvaro.
– Middagarna är väldigt väderkänsliga, men på natten är det inte lika väderkänsligt. Då går folk ut även fast det är kallt, men folk sitter inte ute och äter när det är kallt i luften, säger Henrik Gröntvedt.
Även för First Camp har en del av inkomsten regnat bort. Enligt Carla Peruzzaro, regionchef på First Camp, har vädret orsakat ett minskat antal campinggäster. Det är däremot inte ett tapp som de står och faller med.
– Naturligtvis är det ju mindre turister. Men det är ju mycket som händer på SSAB så vi har en del gäster hos oss därifrån också. Vädret i Norge och Finland är ju också väldigt dåligt och sämre än vad det är i Sverige så väldigt många förbokar. Vi har fullt eller nästan fullt, medan vi i fjol hade överfullt, säger Carla Peruzzaro.
Hur har det sett ut för Arcusbadet som är en del av campingen?
– Badet är ju otroligt väderkänsligt så där har det inte varit jättemycket folk. De soliga dagarna har ju inte varit så många. Vi har haft 300 besökare som mest på badet hittills i år. I fjol hade vi 300-800 besökare varje dag, säger Carla Peruzzaro.
Enligt Jimmie Bäckström, restaurangchef på Roasters med uteservering på gågatan, verkar många semesterfirare fortfarande vilja gå ut och äta men väljer att sitta inomhus. Något som inte hände under fjolåret då trycket på uteserveringen var enormt. Jimmie Bäckström berättar att parasoll och infravärme har varit räddningen för uteserveringen i sommar.
– Vi har påverkats men inte en överdriven mängd. Vi har fortfarande parasoll och värmare och eld så folk sitter fortfarande ute, säger Jimmie Bäckström och fortsätter:
– Förra sommaren ville alla sitta ute, men nu sitter folk även inne, säger han.
0920/263001