- Jag var 16 år och utan skägg när jag fick följa med sjömännen där jag bodde ut på sjön. Drömmen väcktes när jag fick vara med när de rakade skäggen, säger Christer Engberg.Men trots att det gått några år sedan dess har drömmen alltid funnits där och det var under våren som han bestämde sig. - Jag utbildade mig i Mora hos den klassiska "rak-mästaren" Gun-Britt Larsson som varit aktiv sen 1960-talet.
Efter att ha genomfört en fyra månader lång kurs kan han nu titulera sig "klassisk barberare". Iklädd skjorta och fluga och med vässade rakblad har han nu en egen stol på salong Lyxx där Memphis Blues musik strömmar ur högtalarna i hans "manshörna".
- Det går inte riktigt att ha temalåten till filmen "hajen" i bakgrunden...
Att vara just klassisk barberare innebär en rad regler. För det första måste barberaren alltid följa klädkoden med skjorta och fluga och stå på kundens högra sida under rakningen.- Jag får inte stå på hjärtsidan, alltså på kundens vänstra sida.
Som går att se i de flesta amerikanska filmer håller alla barberare en handduk på ena armen att dra av rakbladet på, men det är strikt förbjudet i den klassiska stilen. Och rakbladet som de använder är bland det vassaste som finns.
- Jag måste dra av rakbladet på armen, en kvinna under kursen skar sig så illa att hon var tvungen att åka till sjukhus.
Men ett besök hos en barberare innebär mer än bara en rakning. Meningen med behandlingen är att det ska vara en avslappnande upplevelse för kunden som även får ansiktsmassage. Behandlingen tar ungefär en timme och är samtidigt en rengöring av huden.
- Även om män är lite kärvare än kvinnor så tycker de också om beröring. Kvinnor går på spa och här kan männen lägga sig i en stol, slappna av och lyssna på blues. Det är en riktig "manshörna".
Målet är att lära sig ännu mer inom yrket och näst på tur står vaxning och schamponering av skägg. Förutom rakning så trimmar han även näs - och öronhår med kniv.
- Jag är gammeldags och vill följa reglerna av den klassiska stilen.
Han öppnar på riktigt om drygt två veckor och ser fram emot premiären. Men trots att han inte har öppnat officiellt ännu har han fått en del förfrågningar redan.
- Det har varit mycket unga killar mellan 25-30 år. Unga killar är ofta fåfänga och har inte den här spärren med att gå på salong som många äldre har, men jag tror att äldre män känner sig trygga med att jag är i 50-års ålder.
Christer Engberg tycker att hela grejen med barberaryrket är roligt och han kommer att arbeta i salongen på eftermiddagar och helger. För de som tvekar inför ett besök hos en barberare kan han försäkra om att det inte är något att oroa sig för.
- Det är inget att vara orolig över. Det är skönt och tryggt och man kan lämna den allmänna världen utanför dörren. Bekymren försvinner för en stund.