På torsdagen meddelade socialminister Lena Hallengren att regeringen gett Socialstyrelsen i uppdrag att betala ut medel på totalt 4,42 miljarder kronor till regionerna.
På grund av coronapandemin har vård skjutits upp för att prioritera covidpatienter och andra akuta sjukdomar. Därför skjuter regeringen nu till medel för regeringen att stötta regionerna att beta av vårdköerna.
Oppositionsrådet Anders Öberg (S) välkomnar regeringens besked.
– Jag tycker det är jättebra att regeringen nu satsar på att dels klara av vårdköerna, dels fler vårdplatser och att Norrbotten får 105,8 miljoner för att göra det.
Oppositionsrådet ser en risk att pengarna kommer att läggas på hög.
– Vi hoppas att de där pengarna inte läggs på hög. Vi gjorde ett gigantiskt överskott på 1,6 miljarder i fjol i Region Norrbotten och vi har aldrig haft så få tillgängliga vårdplatser i Norrbotten som vi hade under förra året, säger han och lägger till:
– Vi ser nu i det förslag till reviderad budget man nu lägger så är det de nationella pengarna man räknar in. Det är inte så att man har någon ambition att göra mer, utan de satsningar man gör ingår oftast i nationella satsningar. Jag ser en fortsatt politik från regionledning att andra ska betala och vi ska fortsätta att göra minimala insatser eller använda de överskott vi har.
Enligt Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) kommer pengarna inte att läggas på hög.
– Definitivt inte, det får inte bli så. Det kommer det inte att göra, det är ett riktat bidrag så det är klart det ska användas till det.
– Pengarna är riktade. Det här är statens sätt att se till att de får som de vill – om jag uttrycker mig så – det vi helst alltid ser är generella statsbidrag så vi kan hantera det själva, men det här pengarna är riktade till just vårdplatser och de finns fysiskt, men personalen måste till, säger Kenneth Backgård.
Enligt Backgård är utmaningen nu att lösa personalfrågan.
– För fjorton dagar sedan gav jag regiondirektören i uppdrag att se över hur vi kan öka antalet platser. Det finns en plan hur vi ska gå upp från 157 till 170 och sedan till 180 platser i Sunderbyn. Men jag har även gett regiondirektören i uppdrag att utöka antalet vårdplatser i Kalix. Där har man tre avdelningar varav två är stängda. Det är inte så att vi saknar sängar och rum vare sig i Kalix eller Sunderbyn utan det är en personalfråga, säger Backgård och fortsätter:
– Fanns det personal skulle vi kunna öppna dem imorgon. Jag ser framför mig att vi måste använda de här 105 miljonerna på ett sådant sätt att vi säkerställer personaltillgången.
Öberg ser gärna också att regionledningen nu återinför vårdnära service.
– Vi ser att man skulle kunna ta tillbaka vårdnära service. Det var ett sätt att inte sjuksköterskor och undersköterskor ska användas till städning, matlagning och transporter utan kunna få vara proffs på sjukvård och omvårdnad. Då skulle man kunna tillgängliggöra fler vårdplatser.
I dagsläget anser Backgård det är viktigare att göra personalinsatser för sköterskor och undersköterskor än att återinföra vårdnära service.
– Det ingenting som vi har diskuterat. När man stängde ned vårdnära service så var det i sig inte ett politiskt påhitt utan det var så att när man från verksamheten fick avgöra vad det var man kunde spara kostnader på så var det just vårdnära service – de hade inte det som högsta prio om man uttrycker sig krasst.