Regional utbildning ska lösa läkarbristen

Läkarna flyr Norrbotten och det är extra svårt att locka läkare att arbeta på inlandets vårdcentraler.Men nu ska mer utbildning lösa läkarbristen och de skenande kostnaderna för stafettläkare.

Läkarbristen i Norrbotten ska lösas långsiktigt med nya utbildningar och utökade ST-utbildningar mot glesbygdsmedicin.         Foto: Erik G Svensson/scanpix

Läkarbristen i Norrbotten ska lösas långsiktigt med nya utbildningar och utökade ST-utbildningar mot glesbygdsmedicin. Foto: Erik G Svensson/scanpix

Foto: Extern

LULEÅ2008-12-24 06:00
Läkarbristen är stor över hela landet. Även landstinget i Norrbotten har svårt att hålla kvar läkare och lyckas med rekryteringen av fasta läkare.
Därför använder sig landstinget
i stor utsträckning av inhyrda läkare för att kunna erbjuda norrbottningarna läkarvård.
Som NSD berättade i tisdags skenar kostnaderna för stafettläkare.
Prognoserna visar att 2008 års nota för stafettläkare i primärvården slutar på 53 miljoner kronor. Det är en ökning med 21 miljoner jämfört med 2007. Då ska det tilläggas att landstinget hela tiden haft målet att sänka kostnaderna när det gäller inhyrda läkare.
Ny utbildning
Men bakom de röda siffrorna formas nu långsiktiga planer på hur läkare ska lockas till Norrbotten - och stanna kvar.
Redan år 2011 får Sunderby sjukhus en regionaliserad läkarutbildning. De studenter som läser på läkarprogrammet vid Umeå universitet kommer i framtiden att få valmöjligheten att studera de sista tre åren av läkarutbildningen på Sunderby sjukhus. Totalt är läkarutbildning fem och ett halvt år.
Tio till Sunderbyn
- Umeå ska utöka läkarutbildningen med ett visst antal platser men de kan inte klämma in fler studenter där utan måste ta hjälp av Sundsvall, Östersund och Luleå för att klara av en utvidgning, säger Kenneth Robarth, projektledare för den nya läkarutbildningen på landstinget i Norrbotten.
Varje termin kommer tio nya studenter att börja på Sunderbyn.
Om allt går enligt planerna ska det finnas totalt 60 läkarstudenter år 2013.
- Vi ser fördelar med att kunna knyta studenter till Norrbotten. Vårt mål är att lyckas få 80 procent av studenterna att stanna och göra sin AT i länet, säger Kenneth Robarth.
Komplettering
Landstingen i norr går nu ihop för att försöka få till en specialutbildning för ST-läkare som vill bli glesbygdsdoktorer.
Det är tänkt som en komplettering till nuvarande ST-utbildning och ska inrikta sig främst mot akut medicin, akuta sjukdomstillstånd och skador.
- Som läkare i glesbygd måste man vara beredd på vad som helst när som helst. Till oss kommer alla patienter och det är en väldig bredd på verksamheten, säger Christer Andersson, distriktsläkare på Arvidsjaurs vårdcentral och studierektor på Umeå universitet.
Locka fler till inlandet
Syftet med utökningen av ST-utbildningen är att göra glesbygdsläkarna mer förberedda på jobbet samt locka fler läkare till inlandet.
- Många läkare drar sig för att arbeta på en vårdcentral
i glesbygden eftersom det är ett väldigt ansvarsfullt jobb med stor bredd och djup. Syftet med den extra utbildningen är att de ska våga ta det steget, säger Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om