Anledningen till utökningen är att elever ska få tillräckligt med undervisningstid för att utvecklas så långt som möjligt mot utbildningens mål, skriver Utbildningsdepartementet i ett pressmeddelande.
– Det är i lågstadiet som eleverna ska lära sig de grundläggande kunskaper och färdigheter som de sedan behöver för att fortsätta att utvecklas genom sin skolgång. Det är viktigt att alla elever får den tid som de behöver för att tillgodogöra sig dessa kunskaper och färdigheter, säger skolminister Lotta Edholm i pressmeddelandet.
Skolverkets uppdrag innefattar att förbereda en utökning av undervisningstiden i lågstadiet i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan. Främst i svenskämnena och matematik.
Tanken är att undervisningstiden ska utökas med totalt en timme per skoldag, men tiden kan fördelas mellan årskurserna i lågstadiet.
– Att utöka timplanen kan vara en god idé, det är bra att man satsar på kärnämnen där vi ser att det har varit lägre resultat under tid, säger Daniel Josjö, rektor för årskurserna F-3 på Svedjeskolan i Luleå.
Samtidigt säger han att det också är viktigt att se över lärarutbildningarna, så att nyexaminerade lärare som kommer ut i verksamheten har de kunskaper som krävs.
– Man kan inte bara utöka timplanen. Det behöver också finnas duktiga nyexaminerade lärare som kan bedriva en god undervisning. Men sen är det såklart bra att matematik och svenska får ett ordentligt utrymme i läroplanen, säger Josjö.
Även Catarina Öberg, rektor för F-3 på Tunaskolan i Luleå, är positiv till förslaget.
– Om man tänker här på Tunaskolan, så kompenserar vi redan i dag ifrån egen budget att ha en läxklubb. Just för att kunna stötta upp elever då inte undervisningstiden räcker till som det ser ut i dag. Så jag tänker att det inte är negativt på något vis.
Men även hon ser en utmaning när det kommer till behöriga lärare.
– Utökas undervisningstiden så ska vi ha behöriga lärare som kan undervisa. Som vi vet så har vi svårt att hitta behörig personal. Jag har faktiskt så tur att jag har full behörighet på alla mina lärare, men det är hög pensionsavgång och det är inte fullt lika många som utbildar sig till lärare. Där kan jag se en utmaning, säger Öberg.
Uppdraget ska redovisas till Utbildningsdepartementet senast den 1 december 2023.