Regeringen har tillsammans med samarbetspartiet Sverigedemokraterna politisk majoritet att häva beslutet att man inte får anrika uran i Sverige.
Lagstiftningen som funnits på plats sedan 2016 innebär att det går att bryta uran men inte att anrika och/eller sälja uranet. Uran finns naturligt i de flesta former av granit, vilket medför att det redan idag bryts som slaggprodukter i gruvorna i Norrbotten.
Ett av argumenten som använts i diskussionen för att förbjuda uranbrytning har varit att själva brytningen skulle vara skadlig för miljön.
Men enligt Tobias Bauer, professor i Malmgeologi, vid Luleå tekniska universitet, skulle utsläppen minska om gruvbolag gavs rätten att bryta uran.
– Nuförtiden när man öppnar en gruva har man en sådan pass omfattande miljöplan där utsläppen till naturen säkerställs. Om man fick ta tillvara på uranet som nu ligger med gråberget på deponihögarna skulle det leda till att mindre metaller läckte ut i naturen.
Enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU, finns ungefär 27 procent av Europas uranfyndigheter i Sverige. Den största fynden av uran återfinns i Storsjöområdet i Jämtland och i berget Billingen i Västra Götaland.
Även om det finns förutsättningar i områdena att starta en gruva är det inte säkert att så skulle bli fallet. Om så skulle bli fallet rör det sig om 15 år innan det skulle kunna finnas en aktiva gruva i området.
– Det snabbaste alternativet hade varit att ta tillvara på uranet från gruvavfall. Det är också det alternativ med minst miljöpåverkan men då krävs det att det finns en ekonomi att ta tillvara på det, säger Tobias Bauer.
LKAB uppgav vid EU-toppmötet i Kiruna att man hittat en stor fyndighet av sällsynta jordartsmetaller men för dem skulle ett upphävande av lagstiftningen inte ha någon påverkan vid brytningen av de sällsynta jordartsmetallerna. Det uppger bolagets presschef Anders Lindberg.
– Det finns uran i berggrunden men det är låga halter och idag ser vi ingen möjlighet att utvinna det från gråbergsdeponin, säger han.
För att få fram en teknik för att ta tillvara på uranet skulle det krävas forskning. Forskning som enligt Tobias Bauer idag inte genomförs.
– Det har inte funnits något politiskt intresse i frågan, säger han.