Regeringen ger klartecken för utbyggnaden av Luleå hamn

Projekt Malmporten får grönt ljus av regeringen. På torsdag fattar regeringen beslutet att muddringen av farleden och utbyggnaden av Luleå hamn kan starta.



Infrastrukturminister Tomas Eneroth ger besked om byggstart för Malmporten. "Finansieringen är klar och regeringen godkänner att man kan sätta igång med arbetet" säger Tomas Eneroth.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth ger besked om byggstart för Malmporten. "Finansieringen är klar och regeringen godkänner att man kan sätta igång med arbetet" säger Tomas Eneroth.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2021-12-15 18:39

Beskedet om den statliga miljardsatsningen ges av infrastrukturminister Tomas Eneroth.

– Vi ger klartecken för satsningen på Malmporten. Det innebär att det som jag aviserade redan 2018 och började planera för i nationell plan nu är klart. Finansieringen är klar och regeringen godkänner att man kan sätta igång med arbetet, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

– Jag tror det är ett beslut som kommer att välkomnas i stora delar av Industrisverige men också naturligtvis av regionen och Luleå kommun, fortsätter Tomas Eneroth.

Regeringens beslut är helt enligt tidplanen?

– Det stämmer. Det är glädjande, för ofta brukar den här typen av stora projekt vara belagda med förseningar, säger Tomas Eneroth. 

Malmporten innebär muddring av en ny djuphamn och farleden in till Luleå så att större fartyg kan anlöpa Luleå hamn. 

Malmporten beräknas kosta cirka 2,7 miljarder kronor, där staten genom Trafikverket och Sjöfartsverket svarar för cirka 1,3 miljarder kronor och Luleå hamn står för 1,3 miljarder kronor. Luleå kommun har gått i borgen för Luleå hamn. 

– Jag vill berömma Carina Sammeli, hon har tagit ett tydligt initiativ och sett till att det här kan genomföras, säger Tomas Eneroth. 

Malmporten är ett av de namngivna större projekten som finns med i Trafikverkets förslag till nationell plan 2022-2033 som presenterades den 30 november. Sista sträckan av Norrbotniabanan Skellefteå-Luleå finns också med, satsningar på Malmbanan och utbyggnad av vägnätet i Skellefteå.

Du har uttalat att man borde tidigarelägga vissa satsningar i norra Sverige?

– Det stämmer, det kommer att bli ändringar i förhållande till Trafikverkets förslag, ingen tvekan om det, svarar Tomas Eneroth.

– Min ambition är att lagt kort ska ligga, vi ska snarare se om det finns möjligheter att intensifiera och påskynda en del infrastruktursatsningar. 

Trafikverket föreslog lånefinansiering för att man ska kunna tidigarelägga projekt?

– Jag har sagt att jag är beredd att pröva olika vägar och vända på alla stenar. Där kommer regeringen att återkomma i senare delen av maj hur vi finansierar det. Det är närmare 900 miljarder kronor vi har till förfogande, vi har aldrig haft så mycket pengar till infrastruktur. Det är inget självändamål att lånefinansiera, har vi pengar ska vi använda dem, säger Tomas Eneroth. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!