Redo för hård verklighet

Denna vecka har filmskolan i Luleå visat sina slutprojekt på filmfestivalen Deadline på Lillan. Efter tre år i en sammansvetsad klass väntar nu den hårda verkligheten som filmarbetare.- Det är inte ren lycka att gå ut, det känns vemodigt, säger Martin Åhlin.

Foto:

LULEÅ2010-05-06 15:16
De är elva elever som nu går sina sista veckor på filmarbetarprogrammet och tar studenten i juni. Hela det sista året av utbildningen har de ägnat sig åt olika slutprojekt. Resultatet av detta har funnits för allmän beskådan på Lillan i veckan. Bland det som visas finns både långfilm, kortfilm och dokumentärer.
Sista projektet
Jenny Marklund Bäckströms sista projekt i skolan har varit Amanda & Amanda, en dokumentär om två tjejer som funnit kärleken i varandra. Jenny Marklund vill jobba som dokumentärfilmare i framtiden, men hon är beredd på att vägen kan bli lång och att hon kanske får söka sig från Luleå.
-  Man måste vilja väldigt mycket och jobba järnet, säger Jenny Marklund Bäckström.
- Jag tror att vi alla har goda chanser för framtiden. Men det är nog svårare för oss tjejer, säger Josefine Gabrielsson.
Osäker på framtiden
Josefine Gabrielsson vill även hon jobba som dokumentärfilmare, men är osäker på vad som kommer hända den närmaste tiden. Båda är överens om att kontakter är det bästa sättet att hitta jobb.
- Det kommer att ta ett tag innan man blir något. Att få bra betalt för det man gör känns rätt långt borta, säger Josefine Gabrielsson.
Beroende på typ av produktion har eleverna haft olika roller i sina slutprojekt. Dokumentärfilmerna är gjorda helt på egen hand, medan spelfilmerna har krävt större team. Martin Åhlin har gjort kortfilmen Vermilion, som har blivit uttagen till ungdomsfilmfestivalen Rec i Berlin.
- Det betyder att man får synas, får chansen att visa upp sin film
internationellt och knyta kontakter, säger Martin Åhlin.
Filmregissörsdrömmar
Martin Åhlin är mångsidig och spelar även en av huvudrollerna i långfilmen Det neutrala landet som klassen har gjort tillsammans Filmpool nord.
Hans dröm är att jobba som regissör och han vill helst göra filmer som handlar om det verkliga livet och berör.
Efter skolan har han och några andra från klassen fått erbjudande om jobba på Filmgården i Luleå, där de ska få hjälp in i branschen genom samarbeta med filmaren Stefan Hencz och även ha möjlighet att göra egna produktioner med hjälp av filmgårdens utrustning.
Tror ni på en framtid i Luleå?
- Ja nu när vi har fått den här chansen känns det ju ljusare. Det skulle vara skönt att stanna kvar här,
säger Martin Åhlin.
Fakta: Filmskolan
➤ En utbildning inom Luleå Gym-
nasieskola.
➤ 12 elever tas in vart annat år.
➤ Eleverna lär sig bland annat
manusarbete, regi, foto, inspel-
ningsteknik, postproduktion,
distribution, marknadsföring,
scenografi.
➤ Huvudlärare är Christer Engberg.
➤ Den filmrelaterade undervis-
ningen blandas med kärnämnen
de två första åren. Det tredje
året ägnas åt projekt och praktik.
➤ Filmfestivalen Deadline pågår
fram till fredag kväll med sista
visning klockan 19-21.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om