"Red Bull är coolt"

Unga under 15 år får inte längre köpa energidrycker på Pressbyrån eller Seven-Eleven.Framöver kan även andra butiker införa åldergräns.- Varför ska vi lida för att killarna dricker för mycket? undrar Johanna Boman, 13 år, Örnässkolan.

Foto:

Luleå2009-09-16 06:00
Energidrycker som Red Bull, X-Ray eller Monster har varit hett omdiskuterade de senaste åren. Dryckerna kan användas som berusningsmedel, samtidigt som skolpersonal slår larm om elever med koncentrationssvårigheter och hjärtklappning.
"Inte hälsosamt"
Butikskedjorna Pressbyrån och Seven-Eleven, som båda ägs av Axfood-koncernen, har tagit intryck av debatten och i veckan infördes en åldergräns på 15 år.
- Helt rätt. Nu tar vi vårt ansvar men egentligen borde det finnas åldergräns i övriga butiker också, säger Jonas Nilsson, 26 år och chef för Seven-Eleven på Shell, Örnäset.
I närheten ligger Örnässkolan, där bensinmacken har många av sina kunder dagtid. Jonas Nilsson har noterat att överkonsumtion förekommer bland tonåringarna.
Protester på Örnässkolan
- Vi har grabbar som kommer in och köper flera fyrpack med Red Bull. Det är inte hälsosamt. Och sortimentet ökar hela tiden, marknadsföringen syns överallt, säger Jonas Nilsson.
Fiket på Örnässkolan säljer inga energidrycker och när NSD berättar om åldergränsen kommer protester från högstadieeleverna där.
- Möjligen en åldergräns om man köper mer än en burk, föreslår Sanna Määttä, 13 år.
- Vi tjejer dricker inte lika mycket Red Bull. Varför ska vi få lida för att killarna gör det? undrar klasskompisen Johanna Boman, 13 år.
Vid ett annat bord står ett gäng killar som berättar om sina dryckesvanor.
- Jag har kompisar som dricker Monster minst en gång om dagen. Jag gör inte det. Det svider i halsen om man dricker för många, säger Axel Eklöf, 12 år.
- Många dricker Red Bull bara för att det är coolt, säger Anton Kobylak-Berglund, 13 år.
På Coop Extra, Örnäset, råder ännu ingen åldersgräns. Många skolelever kommer dit under rasterna och köper dryckerna.
"Man blir ju pigg"
- De vuxna tjafsar så mycket. Man blir ju pigg av energidrycker, precis som av godis, säger Tobias Fredriksson, 13 år, som besöker Coop tillsammans med klasskompisarna.
Killarna berättar att de främst konsumerar dryckerna i samband med LAN - lokala nätverk när unga spelar datorspel mot varandra.
- Då kan det bli fem-sex stycken burkar. Annars dricker jag inte så ofta. Men en åldergräns känns bara dumt, säger Markus Lindgren, 13 år.
Fakta
Energidrycker
Dryckerna påstås öka prestationsförmågan, motverka uttröttning och vara mentalt uppiggande.
Ämnena som påverkar kroppen mest är socker och koffein. I exempelvis Red Bull och Monster ingår även ämnet taurin, som anses vara prestationshöjande ihop med koffein.
Hittills har ingen kunnat bevisa att energidrycker har några farliga effekter, så länge inte överkonsumtion föreligger.
Livsmedelsverket avråder dock från att använda dryckerna tillsammans med alkohol. Trots det är exempelvis Vodka och Red Bull en populär kombination bland många unga.
Källa: Livsmedelsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om