Rätten flyttas

Utredaren Sten Heckscher vill lägga ner länsrätten i Luleå och flytta verksamheten till Umeå. Luleås kommunledning protesterar, men landshövding Per-Ola Eriksson säger:- Jag är inte överraskad. Det är ett led i att stärka Umeå inför regionbildningen.

Samlad politisk front mot förslaget att flytta länsrätten från Luleå till Umeå. Från vänster Carola Lidén (c), Erika Josbrandt (kd), Thomas Olofsson (fp), Karl Petersen (s) och Börje Lööw (v).FOTO: Fredric Lundqvist

Samlad politisk front mot förslaget att flytta länsrätten från Luleå till Umeå. Från vänster Carola Lidén (c), Erika Josbrandt (kd), Thomas Olofsson (fp), Karl Petersen (s) och Börje Lööw (v).FOTO: Fredric Lundqvist

Foto: Fredric Lundqvist

Luleå2008-04-22 06:00
Den 30 april lägger Sten Heckscher, ordförande i Regeringsrätten, fram sitt förslag om omorganisationen av landets länsrätter. Redan nu har personalen på landets länsrätter informerats om Domstolsverkets stora översyn och hur 23 länsrätter ska bli tio stora förvaltningsdomstolar.
Orimligt avstånd
Förslaget möts inte med entusiasm bland personalen vid länsrätten i Luleå.
- En katastrof såväl från ett rättssäkert perspektiv som från ett regionalpolitiskt perspektiv. Den enskilde medborgaren i Norrbotten skulle få et orimligt avstånd till den egna domstolen, säger lagman Janåke Kvennberg och rådman Victoria Bäckström vid länsrätten i Luleå.
Helst vill personalen vid länsrätten i Luleå att de båda länen får behålla länsrätterna, i andra hand att en sammanslagen länsrätt lokaliseras till Luleå.
- Den nya förvaltningsdomstolen skulle i så fall ligga mitt i den stora domkretsen, vilket skulle korta avstånden för den enskilde medborgaren, säger Janåke Kvennberg och Victoria Bäckström.
Protestbrev
Luleå kommun reagerar också på sammanslagningsplanerna.
- Ett mycket dåligt och orimligt förslag. Vi har en länsrätt i Luleå som fungerar utmärkt. Slås länsrätterna samman blir domkretsen en tredjedel av Sverige och länsrätten skulle finnas i ena hörnet. Om två länsrätter ska bli en är den rimliga placeringen Luleå, som ligger mitt i, säger kommunalrådet Karl Petersen (s).
Åtta av kommunfullmäktiges nio partier författade på måndagen ett gemensamt protestbrev till regeringen mot nedläggningsplanerna. Det nionde partiet, rättvisepartiet socialisterna avstod.
- Vi ska inte spela ut kommuner mot varandra och att båda länsrätterna ska finnas kvar.Därför är vi inte med på den här skrivningen, sade gruppledaren Jonas Brännberg om brevet.
På vakt
Landshövding Per-Ola Eriksson säger sig inte vara överraskad över utredningens resultat:
- Det här är ett led i att stärka Umeå inför den kommande regionbildningen. Vi kan räkna med att det kommer fler exempel framöver. Därför måste vi i Norrbotten vara på vår vakt så vi inte tappar det ena efter det andra.
FAKTA Länsrätten
Länsrätten är en allmän förvaltningsdomstol och handlägger mål som bland annat rör tvister mellan enskilda personer och myndigheter.
Det kan gälla ett skattemål, utlännings- och medborgarskapsmål, tvist med Försäkringskassan, kommunen eller socialnämnden. Länsrätten prövar också vissa ansökningsmål, t.ex. omhändertagande av till exempel unga eller missbrukare.
Länsrätten i Norrbotten har 30 anställda, varav hälften jurister, och behandlade under år 2007 cirka 3 300 mål. 600 av dem avgjordes efter muntlig förhandling.

Källa: Domstolsverket och länsrätten i Luleå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om