Josefin Hardinger går tredje året på mediaprogrammet med inriktningen foto i Luleå gymnasieby. I sitt fotograferande har hon ett nära samarbete med designern Lilly Häggbom som har gått mode- och designprogrammet. Människorna på hennes bilder bär ofta Lillys kläder och Lilly är ofta modell själv.
- Jag är väldigt intresserad av mode och vi samarbetar bra, säger Josefin Hardinger.
Sorgeporträtt
Hon berättar om projektarbetet på 100 poäng som hon har gjort under det här sista året på gymnasiet. Det är en utställning/installation som har namnet "Sorgeporträtt". Hon har visat den i Strand Galleria.
- Lilly sydde en kollektion kläder och jag tog en serie bilder på modeller iklädda de kläderna. Det handlar om en gammal sed att klä upp och fota avlidna anhöriga. Det är ett sätt att hedra och minnas dem. Mina modeller tog på sig Lillys sorgsna kläder i svart och vitt och fick sedan sätta sig i fåtöljer och spela döda.
I Strand Galleria fyllde hon en vägg med bilder i snirkliga guldramar och engagerade två violinister att spela sorgemusik.
- Folk fick som titta in i ett rum genom ett tittskåp och se sorgeporträtten, säger Josefin Hardinger.
Vi från NSD får se ett antal bilder som Josefin Hardinger har i sin portfolio - en portfölj med arbetsprover som hon visar när hon söker uppdrag som frilansfotograf. En bild är ur ett modereportage med temat 1960-tal med Lilly Häggbom i en tidstypisk klänning.
- Reportaget publicerades på Tidender-sidorna i NSD som medieelever får göra, säger hon.
En annan bild visar en allvarlig clown med ett cirkustält som bakgrund. Återigen är det Lilly som är "modell" och hon bär en egendesignad klänning.
En bild på en pojke som tittar ut från en husvagn förmedlar en obehaglig känsla. Han ser ut att ha blivit misshandlad.
- Han är kanske undernärd, lider av sömnbrist... Bilden illustrerar fattigdom, säger Josefin.
Konstnärlig fotograf
En bild visar en flicka med gasmask och resväska i en sandgrop. Hon bär en klänning ur Lilly Häggboms sorgekollektion.
Bilden gav Josefin Hardinger en hedrande andra plats i Expressen/DN:s tävling Ung bild 2010.
- Flickan har kanske lämnat ett hemland i krig och ska starta ett nytt liv.
Josefin konstaterar att hon är mer konstnärlig än journalistisk fotograf. Under senare tid har hon gjort en del manipulerade bilder. Hon visar en något vanställd flicka med onaturligt stora ögon i ett stenröse. Hon kallar bilden för "Tjernobyl-children".
- Hon har fått strålning på sig och blivit vanskapt.
Efter studentexamen i vår vill Josefin Hardinger hitta ett jobb. Hon tänker inte fortsätta att studera på en gång ,utan ska göra ett uppehåll.
- Helst vill jag jobba som frilansfotograf, men jag ska söka alla möjliga jobb. Jag får vagga mig in i fotograferandet, säger hon.
Hon har redan haft en hel del frilansuppdrag.
- Jag har fotograferat modereportage åt Designlabland, tagit annonsbilder åt olika företag och dokumenterat Trästocksfestivalen i Skellefteå och festivalen Musikens makt i Luleå.
Får kulturstipendiet
Närmast ska Josefin Hardinger ta emot ett av de tre kulturstipendier på 15 000 kronor som Luleå kommun delar ut. Hon får det för sitt talangfulla fotograferande. I motiveringen står det "för ett unikt uttryck inom bildens område".
- Det är överraskande och kul att få stipendiet. Jag blev nominerad av Eva Hedesand i kulturnämnden som var min arbetsledare när jag hade sommarjobb vid Luleå kommuns turistradio.
Hon drömmer om en framtid då hon kan leva på att skapa.
- Jag vill fotografera, sy, göra smycken och hålla på med grafisk formgivning. Att göra något kul och inspirerande och kunna inspirera andra, det är vad jag vill, säger Josefin Hardinger.